Élet-Stílus

Egyre biztonságosabb a koszorúérműtét

A most operált koszorúérbetegek lényegesen nagyobb eséllyel kerülnek panaszmentesen ki a kórházból, mint 1999-ben.

Ma a szívsebészeti osztályokon a leggyakoribb műtét a koszorúér-szűkület miatt végzett áthidaló operáció, a bypassműtét. A beavatkozás során a szűkült érszakaszt beültetett ép érrel kerülik ki.

Az áthidaló műtétek esetén korábban a páciens alsó végtagjából kivett visszeret varrták be a koszorúérrendszerbe. A beültetett érszakasz azonban a gyógyszeres utókezelés ellenére is gyakran úgy károsodott az évek alatt, mint a szűkült koszorér. A sebészek később mind gyakrabban a mellkas belső felszínén futó ütőerek áthelyezésével igyekeztek a szűk koszorúérszakaszt áthidalni.

Egy amerikai munkacsoport az Amerikai Mellkassebészek Társaságának 1999-2009-es statisztikáit vizsgálta, és másfél millió operáció adatait feldolgozva megállapította, hogy egy évtizeddel korábban a betegek átlagéletkora magasabb volt, mint napjainkban. A most operáltak többsége férfi, és gyakran elhízott. A kórosan magas vérkoleszterin- és vércukorérték átlag húsz százalékkal sűrűbben fordul elő, mint tíz éve.

Az elmúlt tíz év alatt a dohányosok aránya 60 százalékról 30 százalékra csökkent, ugyanakkor sokkal többen szednek gyógyszereket, mint korábban. A sebészek 1999-ben 72 százalékban a mellkasfali artériákat használták műtét során és ez egy évtized alatt 90 százalékra emelkedett. Ami pedig a legfontosabb: az eredmények alapján a műtéti kockázat mára 31 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik