Élet-Stílus

Lusta gyerekből szívbeteg felnőtt?

Napi egy óra mozgás javasolt a gyerekeknek, mert a lustákból hamarabb lesz szívbeteg.

Komoly szívbetegséget okozhat felnőttkorban, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat gyermekként – figyelmeztetnek svéd szakemberek.

A malmöi Skane Egyetemi Kórház szakemberei 223 gyermeket vontak be a tanulmányukba. A résztvevők átlagosan tíz év alattiak voltak. Az eredmények szerint a napközben legkevesebbet mozgó gyerekeknél jóval magasabb testzsír százalékot és nyugalmi pulzusszámot észleltek, mint a legtöbbet mozgó társaiknak. A szakemberek szerint különösen a lányok kockáztatják jövőbeli egészségüket, ha nem sportolnak rendszeresen fiatalkorukban.

A vizsgálatba bevont fiúk naponta átlagosan 45, míg a lányok 35 percet töltöttek testmozgással. Ebből a fiúknál 15, a lányoknál 11 perc volt az erőteljes sportolással töltött idő. A lányoknak magasabb volt a testzsír százalékuk, mint a fiúknak: előbbieknél 22,6, utóbbiaknál 16,2 százalékot mértek a szakemberek.

Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője, Tina Tanha elmondta, azt nem tudják meghatározni, hogy ezek az eltérések mennyiben vezethetőek vissza a nemi-, illetve testmozgásbeli különbségekre. Az eredmények azonban egyértelmű figyelmeztetésként szolgálnak a mozgásszegény életmódot folytató gyerekek szüleinek.

“A tanulmányunk rámutat a gyermekkori fizikai inaktivitás, valamint a későbbiekben szív- és érrendszeri betegséget okozó tényezők kialakulása közötti összefüggésre” – hangsúlyozta a szakember. A kutatás megerősíti a gyermekkorban előírt, napi egyórás aktív testmozgás szükségességét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik