Élet-Stílus

Melyik megyében érdemes élni?

Az utóbbi években folyamatosan nő a születéskor várható élettartam: vajon ez függ attól is, hogy melyik megyében élünk?

Arra a kérdésre, hogy beleszámít-e a várható élettartamba pozitív illetve negatív viszonylatban az, melyik megyében élünk, a hvg.hu kereste a választ. Kiderült, hogy a statisztikai adatok szerint az elmúlt években az ország minden megyéjében kivétel nélkül emelkedett a születéskor várható élettartam, ám az, hogy mennyit, az időszakonként és nemenként különböző volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint születéskor a legmagasabb várható élettartamot a nők közül a győriek várhatták 2009-ben, majd egy évvel többet, mint az országos átlag. A második helyen a fővárosi, míg a harmadik helyen a zalai nők következtek, míg a legalacsonyabb várható élettartam a borsodi nőkre vár: ők 1-1,5 évvel elmaradtak az országos átlagtól. A férfiak esetében 2009-ben a legmagasabb élettartamot a budapesti férfiak remélhették születéskor, míg a borsodiak a legalacsonyabbat: 1,3-2,2 évvel kevesebbet, mint az országos átlag.

Az adatokból kiderült az is, hogy a legjobb életfeltételek azokban a városokban vannak, melyek lakossága 50 és 100 ezer között van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet arról, hogy mitől függ a várható élettartam (hvg.hu)
A város, amiben érdemes élni (Hír24)
A kerülettől is függ, meddig élünk (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik