Tudomány

Elismerték a japán Pi-rekordert

Hivatalos Guinness-rekorder a japán Pi-számoló, aki 5 billió tizedesjegyig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

A Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége elismerte a világcsúcsot, és igazoló dokumentumát elpostázta az 56 éves Kondo Sigerunak Naganóba.

A japán férfi némiképp osztozik a dicsőségen egy amerikai egyetemistával, informatikahallgatóval, Alexander Yeevel, mivel ő ötlötte ki a művelethez megfelelő osztásszoftvert.

Sigeru – aki rendszermérnök egy élelmiszer-ipari cégnél – saját építésű számítógépével számoltatta ki ennyire pontosan a törtet. Masinája 90 napig dolgozott szünet nélkül, és a munka zöme éppen a tavalyi rekordmeleg nyárra esett, így nemcsak őt izzasztotta meg a feladat, de gépe is “szenvedett”.

A férfinak időnként el kellett távolítania gépe burkolatát és ventillátorokkal hűtenie a belsejét, mivel előfordult, hogy 40 Celsius-fokos hőség volt családja lakásában.

Emiatt Sigeru még egy rekordot döntött, de csupán családit és a villanyszámla kategóriában. Havi 47 ezer forintnyi jenre szökött fel a díj, ami miatt hevesen zsörtölődött vele felesége, akit nemigen ragadott magával a világraszóló hányados.

Egy reggel egyébként veszélybe került az egész osztási folyamat, mert a férfi lánya rövidzárlatot csinált egy hajszárítóval.

Szerencsére a számítógép tartalék energiatápjára kapcsolt, amely tíz percen át tudja éltetni, a zárlatot pedig sikerült a “szintidőn” belül megszüntetni.

EGY VÉGTELEN TIZEDESTÖRT TITKAI

A pi irracionális és transzcendens szám. Nem ismétlődnek a számjegyek számsorban kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a XVI. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal.

A XVIII. században felismerték, hogy a π irracionális szám, jelölésére a kis görög pi – kerületet jelölő – betűt 1739-ben Leonhard Euler vezette be William Jones nyomán.

1873-ban William Shanks angol matematikus harminc évi munkával 707 tizedesjegyig számította ki, de 1944-ben a szintén angol Fergusson kimutatta, hogy Shanks az 528. tizedestől kezdve tévedett.

A minél pontosabb pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják.

Ha egy masina nem működik tökéletesen, akkor a pi valamelyik – vagy több – számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.

A pi így néz ki ötven tizedesjegyig:

3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510

AJÁNLOTT LINKEK:

Nemzetközi pi-nap március 14-én

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik