Élet-Stílus

A kerülettől is függ, meddig élünk?

A genetika, az életvitel és a nemi hovatartozás mellett más tényező is befolyásolja a várható élettartamot.

Az inforadio.hu elgondolkodtató tényekkel szembesült, amikor a budapesti kerületek halálozási adatait elemezte. Kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy, melyik kerületben élünk: legalábbis, ha a várható élettartamunkat nézzük. Az tény, hogy az utóbbi években globálisan emelkedett a születéskor várható élettartam, ahogy az is, hogy etekintetben nők és férfiak közötti különbségek megmaradtak: továbbra is a nők várható élettartama a hosszabb, ebben pedig szerepet játszik a genetika sőt az életvitel is.

Azonban nem csak ez. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a várható élettartamra vonatkozó prognózisok az ország különböző pontjain eltérőek: Budapesten mindkét nem számára az országosnál kedvezőbb, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országosnál rosszabb a mortalitás – írja az inforadio.hu. A 2007-2009-ig tartó időszak KSH-adatait vizsgálva kiderült, hogy a várható élettartam tekintetében eltérés mutatkozik a főváros kerületeiben is.

A hároméves adatok szerint a II:, az V. és a XII. kerület lakói remélhetik a legmagasabb, míg a XXIII., a VIII., a XX., és a X. kerületben élők a legalacsonyabb élettartamot születéskor.

AJÁNLOTT LINKEK:

Olvasson még többet arról, mi okozhatja a kerületek közti eltéréseket (Inforadio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik