Élet-Stílus

Előre jelezhető a gyermekbántalmazás

A szülés utáni depresszió is felelős azért, hogy egyre több kismama fordul újszülöttje ellen.

A napokban arról szóltak a híradások, hogy a csütörtökön bántalmazott csecsemő édesanyját őrizetbe vették a rendőrök, mert feltehetőleg ő a felelős azért, hogy az újszülött meghalt. Az RTL Klub Fél kettő című műsorában Végh József kriminálpszichológus elmondta, hogy a 32 éves anyát feltehetően nemcsak azért kell pszichiátrián kezelni, mert kiborult tettétől, hanem az úgy nevezett szülés utáni depresszió miatt is.

A szakértő elmondta, hogy a szülés utáni 10. és 30. nap között jelentkező gyermekágyi depresszió adott esetben nagyon veszélyes lehet, különösen akkor, ha az édesanyát környezete még magára is hagyja. Hozzátette, főleg azokra a friss édesanyákra érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, akiknél az állapotukat megelőzően is jelentkeztek depressziós időszakok. Töttös Györgyi pszichológus szintén a műsorban mondta el, hogy annak, ha egy édesanya szülés utáni depresszióban szenved, látható jelei vannak. Szerinte mindenképpen figyelmeztető jel, ha az anya fél egyedül maradni a gyerekkel, sűrűsödnek a pánikrohamai, sokat sír, és a ha ambivalens érzései vannak az anyasággal kapcsolatban.

A szakértők egyetértettek abban, hogy amennyiben a családtagok több időt töltenek a kismamával – mind a férj, mind a nagyszülők időt szakítanak rá -, akkor a gyermekágyi depresszió tünetei is hamarabb szemet szúrnak nekik, és még időben kérhetik szakember segítségét.

AJÁNLOTT LINKEK:

A gyermekbántalmazás külső jelei (rtlklub.hu)
Tudjon meg még többet a szülés utáni depresszióról (kismamablog.hu)
A gyermekágyi depresszió hét komoly tünete (femina.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik