Élet-Stílus

Idősebbnek hazudják magukat a gyerekek

Egyre fiatalabb korban kezdenek netezni, és sokszor boldogabbak a világhálón, mint a való életben.

Ma világszerte biztonságosabb internetet szorgalmazó akciónapot tartottak, aminek kapcsán a brit Daily Telegraph online kiadása közzétett egy friss felmérést a gyerekek internetezési szokásairól. A számokból jól látszik, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik online életüket, a 9-16 évesek jó részének (59%) már van profilja valamelyik közösségi oldalon. Ebben a tekintetben a hollandok toronymagasan vezetnek: a gyerekeik 80%-a már jelen van az interneten a közösségi portálokon.

A szakértők aggódnak a jelenség miatt, mert mint rámutattak, a fiatalok még mindig lebecsülik a veszélyeket, amelyektől a szülők óvják őket. Sokuknak elképzelésük sincs arról, milyen kockázatoknak teszik ki magukat az interneten. Az egyik ilyen veszélyforrás lehet az anonim internetes ismeretség: majdnem minden második gyereknek (43%) van olyan netes barátja, akit még soha életében nem látott. A 18-24 éves korosztálynál ez az arány már 54%. A fiatalabbak ráadásul egy ilyen ismeretség esetében hajlamosak hazudozni: 60% a koráról állít valótlant, míg 40% a családi kapcsolatait színezi ki.

Az internet mindettől függetlenül már szerves része a fiatalok midnennapjainak: a felmérés szerint a gyerekek egy része boldogabb az interneten, mint a valós életében, 74%-uk pedig teljesen máshogy viselkedik a virtuális térben, mint azon kívül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ma van a biztonságos internet napja (Kultúrpart Hírcsatorna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik