Minden év február utolsó hétvégéjén különleges eseményen gyűlik össze Szatmárcseke és az észak-alföldi régió apraja nagyja. Az 1999 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója programsorozat kiemelt esemény a régióban. Igazi gasztronómiai kalandtúra, ahol a központi szerepet természetesen a „cinke” játssza.
Az étel nem azért cinke, mert a sokak által madárként ismert cinkéből készül: a hozzávalók listája is igen rövid, mindössze krumpli és liszt kell hozzá. A madárformájúra nyújtott tésztát olajban sütik ki és hagyományosan túróval ízesítik. A fesztiválon az észak-alföldi ínyencség mellett más népi ételeket is meg lehet majd kóstolni.
A cinkefőző verseny mellett is lesznek programok: libafogó verseny, a libatoll-tépés, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója várja az érdeklődőket, de kóstolhatunk rég feledésbe merült ételekből, kalácsokból, hallgathatunk citerazenekarokat és nézhetünk néptáncosokat is.
AJÁNLOTT LINKEK:
Bővebben a fesztivál programjairól (termelotol.hu)
Így készül az igazi cinke (rafia.hu)
Nézzen képeket a Cinkefőző Fesztiválról (szatmarcseke.hu)
A cinke, ahogy mi ismerjük (wikipedia.hu)