Élet-Stílus

Bajban a következő generáció

Az elhízáshoz kapcsolódó betegségek miatt a történelem során először élnek majd rövidebb ideig, mint szüleik.

A túlsúly a fejlett világban szinte mindenhol súlyos problémát okoz, különösen az egyre gyakrabbá váló gyermekkori elhízás és az ehhez kapcsolódó számos betegség: mint a 2. típusú cukorbetegség, a szívproblémák vagy a magas vérnyomás – számol be az Oxygen Medical prevenciós szakértője, dr. Babai László. A szakértő hozzátette, hogy ezek a betegségek korábban egytől egyig felnőttbetegségnek számítottak.

A szakértő különösen tragikusnak tartja azt a tényt, hogy az elhízásból fakadó betegségek miatt, jelentősen csökken a várható élettartam: olyannyira, hogy a túlsúlyos gyerekek átlagosan 2-5 évvel élnek majd kevesebbet, mint a szüleik. Véleménye szerint a probléma megelőzhető lenne, ha megálljt parancsolnának és visszafordítanák a gyerekkor elhízást, ebben pedig nagy szerep jut a környezetnek és a kultúrának is.

Dr. Babai László rámutatott, hogy a gyermekkori elhízásnak már akkor is nagy az esélye, ha az egyik szülő túlsúlyos (50%), ám ha mindkettő, akkor szinte biztos (80%), hogy gyermekük is súlyproblémákkal küzd majd. Ráadásul minél kisebb korban lerakódnak a felesleges kilók, annál nehezebben szabadul meg tőle később a gyermek. Pedig a kövérség nem csak az egészségre jelent komoly veszélyt: a szakértő szerint szociális hátrányokat is magában hordoz, hiszen az elhízott gyerekeket gyakrabban csúfolják, zaklatják, ez pedig először az iskolában, később a munkahelyen vezethet rossz önértékeléshez, teljesítménycsökkenéshez.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mit tehetnek a szülők az elhízás járványszerű terjedésének megfékezéséért (wellnesscafe)
Minden, amire egy sikeres fogyókúrához szükség lehet (Házipatika)
Hagyjon fel káros szokásaival (nincsde.hu)
Mi a jó diétás koszt titka, tudjon meg még többet (polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik