A speciális papírt, ami azonnal megváltoztatja a színét, ha romlott étellel érintkezik, brit tudósok kísérletezték ki. Működése azon alapul, hogy az esetek többségében a speciális tárolást igénylő ételeket, mint a húsok, halfélék vagy saláták, oxigén helyett nitrogénben és szén-dioxidban dús levegőben tartósítják.
A rafinált kis zacskó érzékeli, ha a belé helyezett húsokban vagy halban az oxigészint elér egy kritikus szintet, ahogy a romlással járó kémiai folyamatokat is, és azonnal megváltoztatja a színét. Akkor is figyelmezteti a felhasználót, ha az adott étel csomagolása megsérült. A kutatók mindezt azért fejlesztették ki, mert véleményük szerint túl sok – még fogyasztható – étel végzi a szemetesben. Abban bíznak, hogy találmányuk nemcsak azt akadályozza meg, hogy valaki romlott ételt egyen, de a pazarlást is.
AJÁNLOTT LINKEK:
Romlott ételt jelző csomagolópapír (napidoktor.hu)