Élet-Stílus

A H1N1 továbbra is veszélyes

Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője szerint világjárvány nem, de influenzajárvány idén is lesz.

A szakértő a Life.hu-nak nyilatkozott az egyre aktuálisabb influenzajárványról. A szokatlanul enyhe tél miatt ugyanis hamarosan Magyarországon is kitör a járvány, ezt már a számok is igazolják: míg az év első hetében 20, addig egy héttel később már 40 influenzás megbetegedést regisztráltak. Ezek közül azt még nem tudni, hogy hány esetet okozott szezonális, és hányat a H1N1-vírus.

Dr. Ócsai Lajos szerint idén a tavalyelőtti és a tavalyi számokhoz hasonló megbetegedésre kell számítani: világjárvány nem, de influenzajárvány is lesz. Az egyébként pandémiát okozó H1N1 szerencsére nem mutálódott időközben, fertőzőbb sem lett, de a szakértők szerint továbbra is veszélyes. A járványügyi főosztályvezető elmondta, védőoltást kérni még most sem késő: a védettség két hét alatt alakul ki, és azoknak is érdemes elgondolkodni az újraoltáson, akik tavaly oltatták be magukat, hiszen az immunitás csupán 9-12 hónapig tart.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Life.hu interjúját itt megtekintheti (life.hu)
Tudjon meg még többet az influenzáról és a H1N1-ről (Házipatika)
A H1N1-ről bővebben (wikipedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik