Élet-Stílus

Egyiptom visszakérte Nofertiti mellszobrát

admin
admin

2011. 01. 24. 10:57

Hivatalosan is visszakérték az egyiptomi hatóságok Nofertiti (Nefertiti) egyiptomi királynő világhírű mellszobrát Németországtól.

Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács, valamint az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma hétfőn Záhi Havvászt, a tanács vezetőjét idézve közölte, hogy elküldték az erről szóló hivatalos kérelmet Németország kairói nagykövetségére és Egyiptom berlini képviseletére. Mellettük Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke is megkapja.

A Kr. e. 14. századból származó szobor évtizedek óta Berlinben van, jelenleg a Neues Museum egyik különtermében látható. A büszt első helyen szerepel az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsnak azon a listáján, amely a visszaszerzendő műkincseket veszi számba. A testület összesen hat műkincs visszaszolgáltatását kéri külföldi múzeumoktól – erősítette meg Havvász, aki nem szolgált részletekkel a további öt régészeti kincsről.

Az egyiptomi főrégész reményét fejezte ki, hogy a német hatóságok együttműködőek lesznek, így a szobor visszakerülhet Egyiptomba. Németország azonban már korábban közölte, hogy nem adja vissza a szobrot, mert az álláspontja szerint törvényesen került az európai országba. Emellett törékeny állapota miatt nem lenne alkalmas a szállításra – vélekedtek német szakértők.

Nofertiti mészkő mellszobrát 1912-ben találták meg egy német expedíció tagjai Egyiptom déli részén. A régészek 1913-ban felosztották a leleteket. Német részről újra és újra hangsúlyozták, hogy a leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben – hangsúlyozzák német szakértők.

Havvász viszont úgy nyilatkozott, szerinte a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett
gipsz mellszobra – állt a Havvász által korábban kiadott közleményben.

A büszt szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: a szépség megérkezett) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.