Élet-Stílus

Évről évre kevesebb pezsgő fogy

admin
admin

2010. 12. 30. 06:53

Most mintegy 30 millió palack pezsgőt isznak meg a magyarok évente, ez mintegy negyedével kevesebb, mint öt évvel ezelőtt, összességében évente mintegy 225 ezer hektoliter pezsgőt adnak el jelenleg Magyarországon - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Magyarországon évente 180-200 ezer hektoliter pezsgő készül. Ebből a mennyiségből tavaly valamivel több mint 45 ezer hektolitert vittek ki az országból, elsősorban a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal pedig a múlt évben több, mint a 24 ezer hektoliter volt.

A pezsgő szezonális termék, így az emberek elsősorban a nagyobb ünnepek előtt és az év vége felé vásárolnak ebből az italból. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevételét a szakemberek 12-15 milliárd forintra becsülik.

Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a standard minőséget, a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1.000-1.200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját 2.000 forint felett árulják, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.

Az év vége felé több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgőgyártóknak.

A szakemberek szerint a magyar pezsgőtermelést oly módon lehetne fellendíteni, hogy az osztrák példát alkalmazva a pezsgő jövedéki adóját nullára csökkentenék. Ennek hatására nyugati szomszédunknál élénkült a pezsgőgyártás. Hozzátették azt is, hogy egy ilyen lépés nem okozna veszteséget az államnak, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó bevétel pótolná.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.