Élet-Stílus

A magyarok nem szeretik a pezsgőt?

Negyedével kevesebb fogy belőle, mint öt évvel ezelőtt.

A pezsgő szezonális termék, így az emberek elsősorban a nagyobb ünnepek előtt és az év vége felé vásárolnak ebből az italból. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevételét a szakemberek 12-15 milliárd forintra becsülik.

Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a standard minőséget, a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1.000-1.200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját 2.000 forint felett árulják, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.

Az év vége felé több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgőgyártóknak.

A szakemberek szerint a magyar pezsgőtermelést oly módon lehetne fellendíteni, hogy az osztrák példát alkalmazva a pezsgő jövedéki adóját nullára csökkentenék. Ennek hatására nyugati szomszédunknál élénkült a pezsgőgyártás. Hozzátették azt is, hogy egy ilyen lépés nem okozna veszteséget az államnak, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó bevétel pótolná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik