Kultúra

Újév tizenegy hangnemben – szilveszteri koncertajánló

Ne csak a tévé meg a házibuli jöjjön számításba: összeállításunkban 11 zenés szilveszteri bulit ajánlunk a rockostól a jazzesig, a vacsorástól az ingyenesig.

TANKCSAPDA
Debrecen, Kossuth tér

Talán feltűnt, hogy idén nem volt év végi Tankcsapda-koncert Debrecenben. Nos, a világ nem fordult ki a sarkaiból, sőt ebből a szempontból csak jobb lett, ugyanis a zenekar idén kivár az utolsó pillanatig, és szilveszterkor, egy ingyenes koncerttel zárja le turnéját a debreceni Kossuth téren. A helyszínen már épül a színpad és emelik a tribünöket, szóval nincs más teendő, mint a megfelelő pillanatban megrohamozni a területet, és áttombolni magunkat 2011-be Lukácsékkal.

Belépő: ingyenes

PÁRATLAN FESZTIVÁL: QUIMBY, KISCSILLAG
Budapest, West-Balkán

A Skála épületében napokig tart az év végi vigadalom, ennek keretében lép(ett) fel Péterfy Bori, a New York Ska-Jazz Ensemble és a PASO is a West-Balkánban. Ki maradt még? Sok mindenki, de a szervezők választása az új lemezével színpadra álló Quimbyre és a Lovasi András életében a Kispál és a Borz feloszlása után elsőszámú bandává előlépett Kiscsillagra (na meg a Deck Attack DJ-ire) esett – így valószínűleg elég sok bulizni vágyó választása is erre a helyre esik majd.

Belépő: 5500 Ft

JAZZ SZILVESZTER 2010
Budapest Jazz Club

A Budapest Jazz Club idén is „minden, mi szem-szájnak és fülnek ingere” mottóval szilveszterezik, azaz svédasztalos állóvacsorával, filmekkel és koncertekkel várja a jazzrajongókat. Az élőzenéért a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duo, a Szakcsi Lakatos Trió és a Kozma Orsi Quartet, valamint a bebop-különteremben a Tzumo Trio és a Bolla Gábor Quartet felel, éjfél után pedig röpke öt-hatórás jam sessionbe fullad a mulatság.

Belépő: 16 900 (23:30 után 6900) Ft

NEO, HANGMÁS, EZ BASIC
Budapest, Szikra

Hogy mi újság indie-éknél? Nos, ők természetesen a legújabb, legtrendibb, legsatöbibb budapesti szórakozóhelyen, a Szikrában gyülekeznek. A falkavezér a Neo lesz, de dominanciáját valószínűleg alig lehet majd érzékelni, hiszen az idei évben a másik két fő fellépő, a Hangmás és az EZ Basic is komolyat dobbantott. A nagyoknak a vörös szőnyeget a Carbovaris teríti le előzenekarként, az éjszaka folyamán pedig Adam, valamint a Tesco Disco és a Death Disco DJ-i biztosítják a helyszínt.

Belépő: 2500 Ft (VIP jegy: 10 000 Ft, amelyből 5000 lefogyasztható)

METAL SZILVESZTER: BLIND MYSELF, SUPERBUTT
Budapest, Tündérgyár

Keményebben, sokkal keményebben? Megoldható az is. Irány a Tündérgyár, ahol – legalábbis zenei értelemben – a főváros és valószínűleg az egész ország egyik leghangosabb szilveszteri bulija készül öt, modern metált játszó együttes részvételével. A volumét a Cherry Bomb, a Stiff Bastard, a Wrong Side of the Wall, a Superbutt és a Blind Myself tekeri fel, és az ünnepi alkalomra való tekintettel a két főbanda meglepetés feldolgozásokkal is készül.

Belépő: 2000 Ft

GÖDÖR KLUBSZILVESZTER: FRENK, BELGA, BESH O DROM
Budapest, Gödör

Érthető persze az is, ha valaki egy kicsit eklektikusabb programra vágyik, és természetesen ez az igény sem marad kielégítetlenül, mert a színes-szagos szilveszterekben évek óta élen járó Gödör ezúttal is hozza a formáját. Ennek megfelelően a buliban fellép Frenk, a Belga, a Besh O Drom, és több DJ is szórakoztat majd, továbbá lesz lencse, csülök, virsli, pezsgő és minden más is, amire ilyenkor a szervezetnek szüksége lehet. Az egész hepeninget pedig a szokásos, barátságos klubhangulat lengi be, ami sokaknak évek óta hozzátartozik a szilveszterhez.

Belépő: elővételben 2500, 31-én 3500 Ft

DÜRER-KERT SZILVESZTER
Budapest, Dürer-kert

Eklektika, csak épp másképp? Ez sem gond, a Dürer ugyanis szintén színes programmal várja a mulatni óhajtó nagyérdeműt. Emitt a zene szokás szerint két helyszínen szól majd, a nagyteremben az Intim Torna Illegál és a Brains nyomul, majd DJ Reza és Titusz pörget, a kicsiben pedig a Paganza és a Magashegyi Underground lép fel, majd az Irie Maffia Sound System táncoltat.

Belépő: elővételben 2500, 31-én 3000 Ft

AZ AMADINDA ÉS PRESSER GÁBOR SZILVESZTERI KONCERTJE
Művészetek Palotája

Van persze a repertoárban komolyabb rendezvény is, ha valaki ilyesmire vágyik. Az Amadinda és Presser Gábor közös szilveszteri fellépéseinek már csaknem egy évtizedes hagyománya van, és a tradíció idén sem szakad meg. A két felvonásos koncert programjában idén is simán megférnek egymás mellett Debussy és az LGT szerzeményei, sőt Tunyogi Henriettnek köszönhetően még a balett is, az éjfél után kezdődő második rész alakulásába pedig a közönség is aktívan beleszólhat majd.

Belépő: 7000-17 000 Ft

PÉCSI SZILVESZTER
Pécs, Kossuth tér

December 31-ével nemcsak az év ér véget, hanem Pécs is leköszön az Európa Kulturális Fővárosa címről. Az egész éves programsorozat záróeseménye már most is zajlik, de csúcspontját természetesen december 31-én éri el, amikor utcazenészek és olyan nagyobb nevek búcsúztatják az óévet és a kulturális fővárost, mint a Singas Project, Takáts Eszter, a Psycho Mutants, a Ska-Pécs és a Punanny Massif.

Belépő: ingyenes

UTCASZILVESZTER BUDAPESTEN
Budapest, Vörösmarty tér, Nyugati tér, Oktogon

Kinn a szabad ég alatt persze Budapesten sem csak alulról szerveződő módon lehet szilveszterezni: nyilvános zenés hepening három nagy köztéren is lesz. Az egyes helyszíneken mind külön-külön tematika szerint folyik a műsor: a Vörömarty téren jazz szól a Transform Quintet, Horgas Eszter és a HársHegyBand előadásában, a Nyugatinál mindenféle pop a Pluto, az Anselmo Crew, az Anima Sound System és az Egy Kiss Erzsi Zene gondozásában, az Oktogontól pedig a Viva TV közvetít mindazok kedvéért, akik képernyőre vágynak.

Belépő: ingyenes

EURÓPA MI VAGYUNK: EU-ELNÖKSÉG VÁRÓ SZILVESZTER
Budapest, Millenáris

2011. január 1-től hazánk lesz az EU soros elnöke, és van egy olyan szilveszteri bulink is, amely ezt köszönti. Ettől még azonban nem kell öltönyös-nyakkendős, karót nyelt összejövetelt vizionálni, sőt. A Millenáris területén zajló programok között számos koncert is akad, amelyek keretében többek között a Heaven Street Seven, a Balkan Fanatik, a Budapest Bár és Dresch Mihály is fellép.

Belépő: ingyenes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik