A dietetikus szakértő, Henter Izabella az [origo]-nak mondta el, hogy annak ellenére, hogy a magyarok korábban bőségesen fogyasztottak halat, mára csupán fejenként 3 kiló jut egy emberre. Pedig – ahogy a szakértő is kihangsúlyozza – a hal igen egészséges: hosszú a lista, milyen kedvező hatásai vannak, melyek közül talán a legfontosabb, hogy a halfélék talán a legjobb fehérjeforrások. Mindemellett a halfélék rendkívül gazdag ásványi anyag és vitamin források – tette hozzá a szakértő.
A magas zsírtartalmuk miatt a táplálkozási szakértők, a ponty és a harcsa, vagy a tonhal helyett inkább a szárazabb húsú halféléket ajánlják, mint a busa, az amur, vagy a hekk. Ezek egyik népszerű elkészítési módja a panírral, bő olajban való kisütés, ám a szakértők ettől óvva intenek. Szerintük ilyen módon elvesznek a halak húsában megtalálható értékes anyagok, a sok olaj miatt ráadásul magas zsírtartalmú lesz az étel.
AJÁNLOTT LINKEK:
Tudjon meg még többet az egészséges halfogyasztásról (origo)
Segítség halételekhez (polc.hu)