Élet-Stílus

Ne üljünk autóba a gyerekek miatt

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 12. 21. 10:53

Tájékoztatási fokozatra lépett Budapesten a szmogriadó: a főpolgármester kéri, hogy csak az üljön autóba, akinek muszáj.
Korábban a témában:

A fővárosban a szálló por mértéke két egymást követő nap is meghaladta a tájékoztatási szintet, ezért lépett tájékoztatási fokozatra a szmogriadó. A városvezetés célja, hogy megakadályozza, hogy a levegő minősége tovább romoljon, ezért Tarlós István, főpolgármester kéri az autóvezetőket, hogy ha tehetik most ne üljenek autóba, csak amennyiben nagyon muszáj, illetve felszólítja azokat, akik olaj-, fa- és egyéb szilárd fűtőanyaggal tüzelnek, hogy mérsékeljék ezt a következő napokban: inkább használjanak más tüzelési módot, ha van rá lehetőségük.

Az ilyen mértékű légszennyezés elsősorban a különösen érzékenyeket – gyerekeket, időseket és krónikus tüdőbetegségben szenvedőket – veszélyezteti rövidtávon. A szálló por ettől függetlenül mindenkiben válthat ki tüneteket: izgatja a kötőhártyát, a felső légutakat, köhögést és nehézlégzést vált ki, a tüdőben felszívódva pedig gyulladásos folyamatot indíthat el. Ha a napokban a levegő szennyezettsége nem javul, akkor a gyerekeknek és az idősebbeknek ajánlatos bennt maradniuk és kerülniük a szellőztetést.

A fővárosihoz hasonlóan magas a légszenyezettség Miskolcon, ahol a szmogriadó riasztási fokozata még mindig érvényben van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a szmogról (wikipedia.hu)
A szmog káros hatásai (sulinet.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.