Belföld

Fulladozik a szmogban Budapest és Miskolc

A fővárosban elérte a tájékoztatási értéket a szálló por szintje. A borsodi megyeszékhelyen továbbra is tart a riadó.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyisége két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden hajnalban.

A közlemény szerint 2010. december 19-én a város négy, 2010. december 20-án öt mérőpontján elérte és meghaladta ezt az értéket.

A tájékoztatási fokozat olyan mértékű légszennyezettséget jelent, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A közlemény idézi a levegőtisztaság-védelmi jogszabályokat, amelyek szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Még tart a riasztás Miskolcon

Miskolcon a szmogriadó riasztási fokozata még mindig érvényben van. A város levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat, és utazzanak tömegközlekedéssel – közölte az MVK osztályvezetője.

A szerdai üzemzárásig ingyen utazhatnak villamossal és autóbusszal a miskolci bejegyzésű személygépkocsik tulajdonosai és gyermekeik az érvényes forgalmi engedély felmutatásával – tette hozzá.

A borsodi megyeszékhelyen december 16-ra virradóra haladta meg a szállópor koncentrációja a szmogriadó riasztási szintjét, ezért az önkormányzat azt kérte a város lakóitól, hogy mérsékeljék a szén és fa, illetve olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, és lehetőleg senki ne használja autóját, utazzanak tömegközlekedési járművel vagy közlekedjenek gyalogosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik