Belföld

Terjed a szmog

Miskolcon továbbra sem javul a levegő minősége. Már Kazinzbarcika is fulladozik.

Ingyen utazhatnak mától a miskolciak és családtagjaik érvényes forgalmi engedéllyel a buszokon és villamosokon. A szmogriadó miatt a polgármester megegyezett a városi közlekedési társasággal, hogy 2010. december 17-én éjfélig ingyen utazhatnak villamosokon, buszokon mindazon autósok, akiknek érvényes forgalmi engedélyükben miskolci lakcím szerepel.

A városban a szmogriadó dacára nem érzékelhető, hogy csökkent volna a gépkocsiforgalom, a családi házas övezetekben pedig többen nem tudják értelmezni, hogy miként mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű kályhák, kazánok használatát. F. Nagy Zsuzsa, a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadója mínusz 10 fokban nem is tartja ezt reálisnak.

A város két pontján elhelyezett automata mérőállomásokon két napja határérték feletti szálló port mér, ezért kellett elrendelni a szmogriadót Miskolcon. Mivel jelen pillanatban egyetlen ipari üzem sem üzemel, ezért a lakossági fűtés-kibocsátás és a közlekedés az, ami feltételezhetően az okozója a szmognak, illetve maga az időjárás, a szélcsendes és ködös időszak.

A kórház tüdőosztályán egy nap alatt megkétszereződött az ambulancián jelentkező betegek száma – mondta el a Független Hírügynökségnek a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Csánky Eszter azt tanácsolta, aki teheti, maradjon otthon, vagy viseljen szájmaszkot, ha utcára megy. Miskolcon kívül a Sajó völgye több településén hasonlóan rossz a levegő. Javulás leghamarabb szombaton várható.

Közben Kazincbarcikán is megemelkedett a szálló por koncentrációja – tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője az MTI-t. Göndör Judit közölte: az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint a szálló por koncentrációja szerdán már átlépte a riasztási értéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a keleti országrészben továbbra is gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, így csekély esélye van, hogy jelentősen sökkenjen a légszennyező anyagok mennyisége. Holnap változékonyabbra fordul az időjárás, ami kevésbé kedvez a szálló por jelentősebb “feldúsulásának”, de vasárnap újra növekedhet a mennyisége.

A veszélyeztetettek – légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek – az elkövetkező napokban lehetőleg kerüljék a tartózkodást a szabadban, a szellőztetést. Kazincbarcikán is arra kérik az embereket, hogy lehetőség szerint kerüljék a fával és szénnel való tüzelést, mellőzzék a személygépjárművek – főként dízelüzeműek – használatát, utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik