Élet-Stílus

Sikeres őssejtbeültetés egy leukémiás kislányon

admin
admin

2010. 12. 17. 15:35

Megtörtént az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantáció Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvérének köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet.

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét szeptemberben történt, a beültetett őssejt – amelyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra – a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott – közölte Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa pénteken Miskolcon.

Mint mondta: köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált, ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták.

A kislány állapota jó, teljesen egészséges, minden sejtsora működik, a transzplantáció minden szempontból sikeresnek tekinthető, a leukémia eltűnt a szervezetéből, gyógyultnak tekinthető, és a napokban kiengedik egy kórház közeli otthonba – tette hozzá a professzor. Megjegyezte: a gyermekben nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei.

A Krio Intézet anyavállalata, a FamiCord Group Európa egyik legnagyobb őssejtbankhálózata, amely az első hazai beültetéssel immár öt sikeres beavatkozáshoz tárolt és készített elő őssejtet Kelet-Közép-Európában – mondta a sajtótájékoztatón Balogh István, az intézet vezérigazgatója.

Bejelentette azt is: az intézetet akkreditálta az American Association of Blood Banks, így Magyarországon és Közép-Európában az első olyan őssejtbankká vált, amelynek feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológiája világszerte elfogadott, és megfelel a legszigorúbb minőségügyi standardoknak.

A Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták, és alkalmasnak minősítették a kezelésre, a családnak a Krio Intézet Pro Família programja keretében ingyenesen biztosította az őssejt levételét és tárolását.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel.

A sajtótájékoztatót élőben követték végig Bukarestből romániai újságírók, és kérdéseket tettek fel a miskolci tájékoztató résztvevőinek. Az apropót az szolgáltatta, hogy néhány éve Temesváron szintén Nagy Kálmán végezte az ottani első őssejtbeültetést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.