A kutatók összesen 128-féle káros anyagot találtak, ezek közül 80 vegyi anyag, amiből 42 ráadásul még rákkeltő is lehet. További 37-ről pedig kiderült, hogy hormonális zavarokat idéznek elő. Az erre vonatkozó vizsgálatot az a francia Jövő generációi egyesület végezte, amely aktívan küzd a gyomirtó- és génmanipuláció-mentes mezőgazdaságért. A szervezet a vizsgálathoz olyan élelmiszereket választott, amiket a tizenéves gyerekek gyakran fogyasztanak, illetve amiket az egészségügyi minisztérium is javasol.
Az élelmiszerek vizsgálatát független francia és belga laboratóriumokban végezték, ahol kiderült, hogy a gyerekek naponta legalább 80 vegyi anyaggal érintkeznek. A Brazíliából importált almán, amit a francia gyerekek főleg uzsonnára esznek, gombaölő nyomait találták, egy olyan fajáét, amit Franciaországban már évekkel korábban betiltottak. A húspogácsákban, a tonhalkonzervben, a rágógumikban pedig rovarirtó és más vegyi anyag nyomait találták.
A szakértők külön kiemelték, hogy a veszélyes anyagok koncentrációja külön-külön nem haladja meg a megengedett értéket, együttes hatásuk azonban nem ismert, épp ezért sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani rájuk.
AJÁNLOTT LINKEK:
Mennyi vegyi anyag kerül a gyerek tányérjára naponta? (inforadio)