Élet-Stílus

Az öt legjobb Leslie Nielsen-idézet

Bár hatékonyságát tekintve megérdemelte volna, soha nem léptették elő, és – sajnos – most már nem is fogják: tegnap óta az égi utcákon tolat (és borogatja a kukákat) szolgálati autójával a filmtörténelem egyetlen örökre hadnagyi rangban szolgáló rendőre, Frank Drebin, azaz az őt alakító Leslie Nielsen.

A kanadai-amerikai (és dán és walesi felmenőkkel rendelkező) színész életrajzát a szomorú apropó miatt most minden médium részletesen ismerteti, miszerint – aki eddig netán nem tudta volna – deres hajú kedvence főleg tévésorozatokban és tévéfilmekben jeleskedett, négyszer házasodott, szeretett golfozni és így tovább. Az emberek azonban szerte a földgolyóbison elsősorban a Nagyon különleges ügyosztály című tévésorozat, illetve a Csupasz pisztoly-filmtrilógia Drebin hadnagyaként, valamint az Airplane! (dr. Rumack nevű) orvosaként fognak emlékezni rá.

Különösképpen a debil rendőrnyomozó hagyott komoly nyomott a világ rekeszizmain, jellegzetes tekintete, amikor a kamerába bámulva rájön, hogy aktuálisan milyen hülyeséget követett el, a retinánkba égett. A számtalan verbális (köszönjük, a magyar fordítók figyelmét és igényességét), valamint a jellem- és a helyzetkomikumra épülő humor, parodisztikus gag mindegyikét nehéz felsorolni, mert Nielsen pályafutásán rengeteg olyan akadt, amit még az unokáink is élvezni és emlegetni fognak.

A paródia-filmek önálló műfajt képviselnek, és sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a ZAZ-trió – David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker, kiegészülve Pat Profttal (ők jegyzik a Nagyon különleges ügyosztály-sorozatot és az abból lett Csupasz pisztoly-trilógiát, a Nagy durranás-filmeket, valamint az alapműnek számító Arplaine!-t és a Top Secretet is) – kiöregedésével és most Nielsen halálával nincs értékelhető utánpótlás. Annyira nincs, hogy a Wayans testvérek vitatható színvonalú Horrorra akadva-kvartettjét Nielsen tette elfogadhatóvá, Jim Abrahams és Pat Proft írta valóban viccesre, és David Zucker rendezte fogyaszthatóvá. Nem látjuk az utánpótlást.

Ez a fajta, a paródián alapuló, jól megírt és olyan szereplőkkel előadott vígjátékok, mint Nielsen, letűnőben vannak. Pedig igény volna rájuk, mutatja, hogy ezekből a filmekből temérdek szállóige született, grimasz vált a napi kommunikáció kellékévé.

Nagy hirtelen az alábbi ötös jutott eszünkbe a Nielsen-i életműből. Az idézetek abszolút önkényesek, és hogy éppen ezek ötlöttek fel, teljességgel a véletlen műve. Azt hisszük, talán pont az a legillőbb megemlékezés, hogy ki-ki feleleveníti a számára legkedvesebb poénokat. Szerencsére, van bőven miből válogatni.

1.
„– A hölgyet sürgősen kórházba kell szállítani!
– Kórházba? Miért, mi az?
– Az egy hely betegeknek, de ez most nem fontos”.
(Airplane!)

2.
„¬– Mikor szállhatunk le?
– Nem mondhatom meg.
– Nyugodtan, orvos vagyok.
– Nem tudom megmondani.
– Saccolni tud?
– Hát, talán két óra múlva.
– Két óra múlva tud saccolni?”
(Airplane!)

3.
„Hogy húsz év múlva hol leszek, azt nem tudom, de hogy nem lesz jó szagom, az biztos!”
(Airplane!)

4.
„Meg kell ölnöm Frank Drebint, meg kell ölnöm Frank Drebint…”
(Csupasz pisztoly)

5.
„Csak szorongtam, mint törpe a túl magas piszoárban.”
(Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik