Élet-Stílus

Májusra elkészülhet az új sporttörvény

admin
admin

2010. 11. 26. 13:06

Május 6. az új sporttörvény elkészítésének határideje, ami legfeljebb június elejéig csúszhat.

Ezt Czene Attila (képünkön), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára közölte a Budapesten rendezett XI. Nemzetközi Sportszakmai Konferencián.

Az olimpiai bajnok politikus megemlítette, hogy Magyarországnak jelentős szerepe lesz abban, hogy a 2011-es esztendő első félévében sorra kerülő európai uniós elnöksége alkalmával előmozdítsa az EU-ban elfogadás előtt álló sporttal kapcsolatos törvényeket.

„Májusig át kell gondolnunk a köztestületek, a Nemzeti Sportszövetség és a MOB szerepét és működését, meg kell teremtenünk egy szigorú sportfinanszírozási rendszert, s fontos a szabadidősport előtérbe helyezése” – fogalmazott pénteken Czene Attila.

Az államtitkár hozzátette, lényeges, hogy a sportba fektetett pénz megtérüljön, de emellett fontos feladat a sport egészségmegőrző szerepének kihangsúlyozása is.

Czene szeretné, ha a verseny- és a szabadidősport támogatási aránya 50-50 százalékosra alakulna át, szerinte az államnak inkább a tömegsportban van nagyobb feladata, az élsport esetében a támogatások kiosztásában kimerül az állam szerepe.

„A legnagyobb előrelépési lehetőség az egészségügy kérdésében van, szeretnénk, ha a lakosság manapság aktívan sportoló 13 százalékos arányát néhány éven belül 20-23 százalékosra sikerülne emelni, ebben a szabadidősportnak komoly szerepet kell szánni” – mondta Czene, aki kitért rá, hogy a sporttörvény tárgyalása közben a létesítmények kérdésével, a sportegészségügy és -biztosítási rendszer átalakításával is foglalkoznak.

„Az állampolgárok felé két komoly feladatunk van: felvilágosítást adni a sport egészségmegőrző szerepéről, s bevezetni a mindennapos testnevelést 2011-től” – fogalmazott Czene. Az államtitkár hozzátette: 30-35 sportszövetség lesz kiemelt, a mennyiség helyett a minőségre szeretnék helyezni a hangsúlyt, de a kiemelt sportágak is csak akkor kapnak támogatást, ha követhető és ellenőrizhető tervet nyújtanak be.

Több embernek kellene sportolnia az Unióban

„Az egyik első és legfontosabb tennivalónk a szabadidősport erősítése, a tagállamok sportminiszterei az elmúlt hétvégén meg is egyeztek arról, hogy emelni kell a sportban résztvevők számát és elő kell segíteni azt, hogy minél több embernek legyen lehetősége a sportlétesítmények használatára” – mondta Michael Trinker, az EU nem kormányzati szervezeteket összefoglaló testületének (ENGSO) bizottsági tagja

A XI. Nemzetközi Sportszakmai Konferencián Marcello Corrado, az EU oktatási és kulturális főigazgatóságának sportért felelő képviselője hozzátette, a legfőbb célkitűzések között szerepel a doppingellenes küzdelem, az egészségmegőrző sport és a sport társadalmi szerepének erősödésére irányuló tevékenységek támogatása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.