Élet-Stílus

Tartunk a hormonoktól és a vegyszerektől is

Az európaiak többsége a legjobban a szennyezett ételektől fél.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) honlapján közzétett felmérés szerint 30 százalék a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum és hormontartalmát jelölte meg. Nagyon tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától (30%), illetve az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól, vagy a sertéshúsban található dioxintól (29%). Kevesebben tartják rendkívül aggasztó kockázatnak az élelmiszerek bakteriális szennyezését (23%), és még ennél is kevesebben a táplálkozástani kockázatokat, például az elhízást (15%) vagy az egészséges étrend hiányát (15%).

A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok tekintetében megbízható információforrásnak tartják a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági hivatalokat.

Az EFSA megbízásából készült közvélemény-kutatás az elmúlt öt évben a második ilyen felmérés volt. A felmérést a 27 tagállamban 26.691, 15. életévét betöltött személyből álló reprezentatív mintán végezték 2010. június 9. és 30. között. A megkérdezettek válaszai több mint 500 millió európai fogyasztó nézeteit tükrözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik