Élet-Stílus

Rengett a föld Mohács közelében

Kisebb földrengés volt vasárnap hajnalban Mohácstól tíz kilométerre nyugatra - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Tájékoztatásuk szerint a rengés magnitúdója a Richter-skálán 2,5 volt. A földrengés keltette talajmozgást a lakosság is érzékelte, károkról nem érkezett bejelentés.
Magyarország területén évente 100-120 kisebb – 2,5 erősségűnél alacsonyabb – földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát.

A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Legutóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szerencstől 7 kilométerre volt földrengés – a Richter-skála szerinti 2,7-es erejű – október végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik