Élet-Stílus

Mennyi a Bruttó Nemzeti Boldogság?

Nagyjából 70 millió Twitter-üzenet száguld keresztül a világhálón naponta. Ez a hatalmas mennyiségű adat természetesen nem hagyhatta nyugodni a kutatók fantáziáját. Így, a magyar, de Amerikában dolgozó Barabási Albert hálózatkutató és csapatának képzeletét is megmozgatta. Az inspirációt nekik az amerikai futballdöntő közvetítése során futó üzenetfolyam egyfajta hangulati tükörképjellege adta. Ezen felbuzdulva, közérthető módon akarták általánosan is bemutatni, milyen egy nemzet hangulata. Ez lett a Twittermood.

Twittwemood aktuális

Twittermood aktuális

A hangulat mérésére egy úgynevezett Affective Norms for English Words (ANEW) rendszert használnak, amely az angol szavakhoz rendelt 1034 kifejezésből álló készlethez párosít 1-9-ig hangulati értékeket. A szöveges elemzés mellett az egyes „csiripekhez” kapcsolódó önkéntes helyzetjelzést pedig hozzákötik a Google térképalkalmazásához.

Az USA hangulati modelljét végül 300 millió üzenet feldolgozásával kapták meg, amelyeket 2006 szeptembere és 2009 augusztusa között rögzítettek.

Az USA boldogságtérképe. (twittermood.com)

Az USA boldogságtérképe – nagyításhoz klikk! (twittermood.com)

Az elkészített térképen a körök nagysága jelzi a tweetek számát, a színek pedig tükrözik a hangulatot. A kéktől a sárgáig tart a hangulatfestés, amelyben a sárgás színek az átlagnál jobb kedvet, a kékek az átlagnál rosszabbat jelentenek.
Ennek fényében már tisztán levonhatók a következtetések, amelyek azért a józan logikát tükrözik. Látható, hogy kora reggel és késő este boldogabbak az emberek. A nyugati part persze folyamatosan háromórás hátrányban van a keleti oldallal szemben, legalábbis a napi boldogságot tekintve. Ahogyan azt is sejteni lehet, hogy a hétvégék sokkal boldogabbak, mint a hétköznapok, és nem meglepő az sem, hogy a vasárnap reggel pillanatai a legboldogabb percek a többségnek. Ellentétben a csütörtök estékkel, amelyek a legkevésbé boldogok.

A pénz beszél?

Persze nemcsak olyan kérdésekre kíváncsiak sokan, hogy milyen kedve van egy országnak. Sokkal inkább, hogy milyen hangulatban van a részvénypiac. Egy kutatás erre is választ ígér, nem kevesebbet állít, mint hogy 6 nappal korábban közel biztosra (87 százalékos pontossággal) megjósolja, hogyan fog változni a Dow Jones iparági mutatója.

Az amerikai Indiana University kutatóinak elemzése 9,8 millió tweet figyelembevételével készült, amelyet 2,7 millió felhasználó generált. A rendszer két alkalmazást használ, az egyik az ingyenes OpinionFinder, amely a pozitív/negatív hangulatot méri a közösségi médiában, a másik Google-adatokat tartalmaz, és az azokban található érzelmi kifejezéseket rendezi hat csoportba. Így: nyugodt, izgatott, rendben lévő, energikus, kedves és boldog.

Nyugalomban, nyugodta a tőzsde is?  (piros - az érzelmi állapot, kék - tőzsdemutuató)

Nyugalomban nyugodt a tőzsde is? (piros – az érzelmi állapot, kék – tőzsdemutató)

A kutatás szerint az érzelmi állapotok változásai aztán meglátszanak a tőzsdei mutatókon is. A megállapítás forradalminak nem nevezhető, de érdekesebb, hogy nem a tőzsdei mutatók miatt lesz rosszkedvünk, hanem a rosszkedvünk miatt esik a tőzsde (a kutatás szerint átlagban 2-6 nap múlva). A dolog hasznossága, ha hinnénk benne, hogy ha jókedvű üzenetekkel bombázzuk a világot, akkor azt előbb utóbb a tőzsde is felfogja. Persze azt senki nem garantálja, hogy ha pénzünket a vásárra visszük, azt nem fogjuk elveszteni.

Magyar vonal

Magyar oldal is található közösségi aktivitás alapján a „hőmérőzők” közt. A kétnyelvű howislifetoday.com a közhangulatra negatív vagy pozitív módon ható híreket válogatja össze. A magyar fejlesztésű közösségi projekt hazai és külföldi cikkeket, twitter-bejegyzéseket, blogposztokat rendszerez annak alapján, hogy azok milyen mértékben határozzák meg az aznapi közhangulatot.

Mennyi a Bruttó Nemzeti Boldogság? 4Az oldal sajnos annak ellenére nem látszik túl aktívnak, hogy az amerikai Pcmag.com-nál bekerült az idei év legjobb weboldalait felsorakoztató top 100-as listájába.

Végezetül, hogyan is maradhatna ki a legnagyobb a felsorolásból. Persze, hogy a Facebooknak is van saját „Bruttó Nemzeti Boldogság” alkalmazása.

Így örül Németország

Így örül Németország

Az ábrák több mérőszámot tartalmaznak, az első, GNB, az Össznemzeti Boldogság mértékét reprezentálja, a másik kettő, a pozitivitás/negativitás (TNB) mutató. A TNB annak a mértéke, hogy egy adott napon használt szavak mennyire voltak pozitívak vagy negatívak. A Facebook-alkalmazás kommentje szerint egy országra igazán nagy hatással az ünnepei vannak, de a sportban elért eredményei is kiemelkedő hatással bírnak, természetesen az országot ért sorscsapások (földrengések, támadások) mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik