Élet-Stílus

Tiltakoznak az MTA Filozófiai Kutatóintézetének vezetője ellen

admin
admin

2010. 11. 19. 07:04

Petícióban tiltakozik több neves egyetemi tanár az MTA Filozófiai Kutatóintézetének év elején kinevezett igazgatója, Boros János működése ellen - írja a pénteki Népszava.

A dokumentumot eddig majdnem 800-an írták alá, köztük Heller Ágnes, Ludassy Mária, Halmai Gábor, Kis János, Tengelyi László, Bacsó Béla, Tverdota György és Szilágyi Ákos. A Radnóti Sándor által fogalmazott petíció szerint az új igazgató „gyakorlattá tette a munkavállalói jogok lábbal tiprását, a konfrontációt, a fenyegetést, a félrevezetést, a vezetői hatalommal való visszaélést” – írja a lap.

A dokumentum leszögezi: nyáron Boros János önkényes módon, retorzióként az ellenvéleményekre „alkalmatlannak” minősítette az intézet kutatóinak csaknem kétharmadát, „mégpedig egy olyan titkos minősítő eljárás keretében, amelynek jogi aggályosságát és korlátozott érvényét később (…) Pálinkás József, az MTA elnöke is megerősítette”.

Ám ennek ellenére „a napokban az MTA Filozófiai Bizottságának figyelmeztetését és Pálinkás József elnök úr egyértelműen deklarált állásfoglalását semmibe véve, öt kutató (Ferencz Sándor, Horváth Pál, Laki János, Mesterházi Miklós, Tamás Gáspár Miklós) eltávolításával, illetve további kirúgások kilátásba helyezésével megkezdte az MTA Filozófiai Kutatóintézetének szétdúlását”. Az aláírók arra kérik az akadémia vezetését, hogy ne nézze tovább a Filozófiai Kutatóintézetében folyó, „mindenféle szakmai megalapozottságot nélkülöző” törvényellenes ámokfutást – írja a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.