Élet-Stílus

Decemberben megy utolsó útjára a Discovery

Javítási munkálatok miatt legkorábban december 3-án indulhat utolsó útjára, a Nemzetközi Űrállomásra a Discovery űrrepülőgép - közölte csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A Discovery november 5-re tervezett indítása előtt hidrogénszivárgást észleltek az űrsikló külső üzemanyagtartályának feltöltésekor, ezért november 30-ra halasztották az űrsikló indítását. Később azonban repedéseket találtak az üzemanyagtartályon, a hőszigetelő pajzs alatt. A NASA most közölte, hogy december 3-nál korábban nem indítják útjára a Discoveryt, mert addig nem készülnek el a javítási munkálatokkal, ráadásul tisztázni kell azt is, hogy mi okozta a repedéseket az üzemanyagtartályon.

Ez már a sokadik halasztása a startnak. Korábban többször fújták le az indítást a kedvezőtlen időjárás viszonyok és egyéb műszaki problémák miatt.

A Discovery 6 fős legénységgel a fedélzetén többek között az űrállomásra szállítja majd az első emberszerű robotot, a Robonaut 2-t, valamint az űrsikló 11 napos missziója keretében karbantartási munkálatok céljából két űrsétát is tervbe vettek.

A Discovery-nek ez lenne az utolsó útja az űrbe, a tervek szerint 2011-ben ugyanis kivonják a használatból. Az űrsikló 1984. augusztus 30-án repült először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik