Élet-Stílus

Polyák halála: ordítani tudnék a fájdalomtól

„Pótolhatatlan ember ment el. A barátom, a családom tagja, a fiam keresztapja volt" - nyilatkozta Polyák Imre halála kapcsán Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

„Most jöttünk haza a feleségemmel a kórházból, ordítani tudnék a fájdalomtól” – nyilatkozta az MTI-nek hétfő este Hegedűs Csaba, aki szerencsésnek tartja magát, hogy a hétfőn elhunyt legendás sportoló, barátja mellett lehetett annak utolsó óráiban.

A három olimpiai második helyet követően 1964-ben Tokióban a csúcsra ért, olimpiai bajnokká lett Polyák Imre 78 évesen súlyos betegség után hétfőn hunyt el.

„Imre kitartásával, küzdeni tudásával négy olimpián verekedte be magát a döntőbe és negyedikre megszerezte a hőn áhított aranyérmet, eközben három világbajnoki címet is szerzett. Az elmúlt évszázad magyar birkózója volt. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy az egyik legnagyobb magyar sportoló volt, akit a nemzetközi szövetség első körben választott be a sportági Hírességek Csarnokába” – jegyezte meg a magyar szövetség elnöke, aki 1972-ben maga is olimpiai bajnok lett kötöttfogásban a 82 kilósok között.

Hegedűs Csaba a Nemzet Sportolója mellett annak feleségét is csodálja: „Csodálatos feleséget hagyott itt, Magdi több mint 40 évig volt együtt Imrével, az utolsó pillanatokig vele volt. Példamutatóan csinálta végig mellette ezeket az utolsó nehéz heteket…”

A hétfőn elhunyt Polyák Imrét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) is a saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Két hónapig lehet jelölteket állítani

A jövő év január 15-ig lehet jelölteket javasolni a Nemzet Sportolója címre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságának tájékoztatása szerint. A Nemzet Sportolója címről szóló 2004. évi kormányrendelet szerint „javaslatot az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága és a Nemzet Sportolója cím birtokosai, s emellett természetesen bármely magyar állampolgár is tehet.” A 12 fős társaságban Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó hétfői halálával üresedett meg egy hely. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik