Élet-Stílus

MOB: Borkai Zsolt az egyetlen pályázó

admin
admin

2010. 11. 10. 16:55

Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, jelenlegi alelnök az egyetlen jelentkező a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjára.

A MOB szerdai tájékoztatása szerint Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének ajánlói Schmitt Pál köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a MOB eddigi elnöke, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a MOB alelnöke, valamint az ötkarikás bajnokok nevében Dömötör Zoltán.

Az elnöki tisztségre pályázóknak az alapszabály értelmében a közgyűlés előtt tíz nappal kellett benyújtani pályázatukat. A megválasztásához a határozatképes közgyűlésen jelenlévő tagok több, mint felének “igen” szavazata szükséges.

“Megtiszteltetés, hogy sokan kérték, induljak az elnökválasztáson. Jól esik, hogy úgy látják, méltó lehetek erre a posztra. Tisztában vagyok vele, hogy az elnökválasztás előttünk van még, és sportnyelven szólva, a meccset még nem fújták le” – mondta az MTI-nek a 45 esztendős Borkai Zsolt, aki lólengésben az 1988-as szöuli olimpián és az 1987-es rotterdami világbajnokságon lett aranyérmes, nyújtón pedig Európa-bajnokságot nyert 1985-ben Oslóban.

Hozzátette: amennyiben elnöknek választják, akkor kibővített csapattal – többek között azokkal, akik eddig is rengeteg munkával segítették a MOB-ot – szeretné a vezetni a szervezetet. Egyben a megnövekedett munka miatt leköszön majd az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottsági tagságáról. A többi tisztségéről – mivel a MOB elnöke társadalmi munkában látja el feladatát – nem kíván lemondani.

Schmitt Pál köztársasági elnök augusztus 5-én mondott le MOB-elnöki tisztségéről, és az új vezető megválasztásáig Molnár Zoltán főtitkárt bízta meg az elnöki tisztségből fakadó jogkör gyakorlásával. Mint köztársasági elnök Schmitt Pál a fennálló rendelkezések értelmében nem lehetne civil szervezet tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként azonban – az Olimpiai Charta előírásai szerint – a nemzetközi olimpiai mozgalmat képviseli Magyarországon.

Schmitt az önállóság visszanyerése, 1989 óta állt a MOB élén, 2009 januárjában hatodszor kapott bizalmat. Ő a MOB első olimpiai bajnok elnöke, párbajtőrben kétszeres ötkarikás aranyérmes. A NOB-nak 1983 óta tagja. Idén előbb az Országgyűlés elnökévé, majd köztársasági elnökké választották, ezután mondott le a MOB-elnöki posztjáról.

Schmitt lehetséges utódjaként leggyakrabban éppen Borkai Zsolt neve merült fel a sajtóban. Az elnökválasztó közgyűlésre november 20-án kerül sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.