Élet-Stílus

Elárvereznek egy vizsolyi bibliát

Hét biblia, köztük egy vizsolyi is szerepel a Szőnyi Antikváriuma szombati aukcióján. A Károli-féle szentírás nemcsak ritkaságával, hanem 1,8 millió forintos kikiáltási árával is kiemelkedik a szokásos könyvárverési kínálatból.

Szőnyi Endre antikvárius elmondta: az első teljes magyar bibliafordításból tudomása szerint mindössze három példány található hazai közgyűjteményben. Jó állapotban lévő vizsolyi bibliából ugyanennyi lehet magánkézben és a sérült példányokból sincs sokkal több magántulajdonban.

A most aukcióra kerülő vizsolyi biblia egy kilencedik emeleti lakótelepi lakásból került az antikváriumba, eredete bizonytalan, de mint Szőnyi Endre kifejtette, az Újszövetség címlapján 1883-ból hat soros, tintával írt bejegyzés van, amely az akkori Bereg vármegyei tulajdonosra utal.

Az antikvárius elmondta, hogy a vizsolyi biblia terjedelme 603 ív, tartalmazza az Ó- és az Újszövetséget is. Az árverésen kínált példány ívenként szétszedve, lapokban áll, kötése, borítója nincs meg. Az Ószövetség első részéből hiányzik a címlap és több levél. Az Ószövetség második része hiánytalan, itt a címlap negyede hiányzik. Az Újszövetségből a kihajtható nemzetségi tábla és több levél hiányzik, a biblia többi lapja jó állapotban van. Vannak sérülései is, de a mű 80 százaléka megvan, hiszen 1200 számozott levélből 960 áll rendelkezésre. Ez nagyon jó aránynak számít egy négyszáz éves bibliánál – emelte ki Szőnyi Endre.

1978-ban 16 ezerért kelt el

Vizsolyi biblia nagyon ritkán szerepel az árverési kínálatban, az utóbbi fél évszázadban mindössze négyszer fordult elő itthon. 1978-ban az Állami Könyvterjesztő Vállalat árverezett egy jó állapotú vizsolyi bibliát, amelyikből csak 6 levél hiányzott, azt akkor 16 ezer forintért vették meg. 2003-ban egy szinte hiánytalan vizsolyi bibliát a Központi Antikváriumban a 10 milliós kikiáltási árról 12 millióra licitáltak. Abban az évben egy londoni árverésen egy nagyon szép, korabeli kötésű, jó állapotú vizsolyi bibliát átszámítva 26 millió forintért vettek meg. Egy évvel később, 2004-ben ugyancsak a Központi Antikváriumban már 19 millió forintos rekordárat hozott a biblia, majd 2008 májusában ismét a Központi Antikvárium árverezett egy hiányos ószövetségi első részt 2,2 millió forintért. A most aukcióra kerülő példány kikiáltási ára 1,8 millió forint.

“Izgalommal várom az árverést magam is, nem mindennapi tétel és nem mindegy, mennyiért megy el. Reális várakozásom szerint el kellene érnie a 3 millió forintot” – mondta Szőnyi Endre. Hozzátette: válsággal sújtott időszakban kiszámíthatatlan az érdeklődés, de a szakma szerint egy teljes vizsolyi biblia 25 milliót vagy még annál is többet ér.

Vizsoly 52 fennmaradt bibliáról tud

A vizsolyi biblia példányszámát a szakirodalom 700-800-ra becsüli. Bár viszonylag sok példánya maradt fenn, népszerűsége és használtsága miatt ezek többsége nagyon hiányos. Vizsoly község honlapja szerint 52 fennmaradt példányról tudunk, közülük 24 külföldön van.

Az aukción 250 ezer forinttól licitálható az első teljes magyar nyelvű katolikus bibliafordítás első kiadása, amelyet Pázmány Péter megbízásából Káldi György jezsuita hitszónok készített és 1626-ban jelent meg Bécsben. A kínálatban szerepel még hat biblia, köztük a klasszikus Arany Biblia és egy XX. századi Szentírás Bálint Endre illusztrációival – ezekért 180 és 200 ezer forintról indul a licit.

Igen korai munka Nánási Lovász István 1670-ben “Colosvaart” kiadott prédikációs könyve, a Szű titka. A nagybányai lelkész egyetlen nyomtatásban megjelent műve 120 ezer forintról indul. Ugyanennyit kérnek egy publikálatlan Weöres Sándor-levélért, egy páratlan irodalmi és zenetörténeti dokumentumért, amelyben a költő A holdbéli csónakos című darabjának megzenésítéséről értekezik Veres Sándor zeneszerzővel.

300 ezer forintról indul egy Berlinben, 1940. április 4-én kelt dokumentum, amely a Német Birodalom nevében a Német Sas Rend nagykeresztjét adományozza a magyar királyi földművelésügyi miniszternek, gróf Teleki Mihálynak. A levélen szerepel Adolf Hitler, valamint Joachim von Ribbentrop külügyminiszter és Meixner államtitkár sajátkezű aláírása.

A szombati aukción összesen 594 tétel vár új gazdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik