Élet-Stílus

Szobrot kapott az olimpia „áldozata”

Szobrot állítottak szülővárosában Nodar Kumaritasvili grúz szánkósnak, aki edzés közben halálos balesetet szenvedett az idei téli olimpián.

Szülővárosában, Bakurianiban állítottak szobrot a vancouveri ötkarikás játékokon edzésbaleset következtében elhunyt grúz sportolónak. Az emlékmű csütörtöki avatásán részt vett a nemzetközi sportági szövetség (FIL) elnöke, Josef Fendt is – írta az MTI.

Múlt pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érdemérmét kapta meg posztumusz a szerencsétlenül járt szánkós. A kitüntetést az édesapja, Davit Kumaritasvili vette át.
A nemzetközi szövetség (FIL) egy korábbi bejelentés alapján 10 ezer euróval támogatja Kumaritasvili családját, és Bakurianiban szánkópályát is elneveznek a néhai szánkósról.

A 21 évet élt versenyző a tréningen elvesztette uralmát a szánkó fölött, és 145 kilométer/órás sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott. A helyszínen lévő orvosok azonnal a segítségére siettek, szívmasszázst alkalmaztak, majd mentőhelikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Kumaritasvili tragédiája gyászba borította az idén februárban megrendezett téli olimpiát, a grúz csapat el is gondolkodott a visszalépésen, végül azonban vállalta a részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik