Élet-Stílus

110 éve született az adidas cég alapítója

1900. november 3-án született Adolf Dassler, az adidas sportszergyár és egyben a modern sportszeripar megalapítója.

A bajor suszterfiú – lelkes sportember lévén – az első világháború után fogott sportcipők gyártásába, de a nehéz időkben csak néhány anyag állt rendelkezésére, így a prototípus vitorlavászonból készült. A technika és a felhasznált anyagok is gyorsan finomodtak, Dassler már ekkor ott volt a fontosabb versenyeken és szoros munkakapcsolatot épített ki sportolókkal. 1924-ben Rudolf bátyjával közös vállalkozást alapítottak, egy évvel később jelentek meg első, szögekkel ellátott futballcipőjükkel. Dassler jelszava az volt, hogy minden atlétát a neki legjobban megfelelő cipővel lássanak el, így az 1928-as amszterdami olimpiára megtervezte első tüskés cipőjét.

A szépen gyarapodó cég számára az áttörést az 1936-os berlini olimpia jelentette, amelyen az amerikai Jesse Owens négy számban is győzött. A fekete csodaatléta diadalmenete alaposan felbőszítette Hitlert, aki kezet sem fogott az “alacsonyabb rendű” sportolóval – óriási reklámot jelentett viszont Adi Dasslernek, hiszen Owens mindezt az ő cipőivel a lábán érte el.

Időközben a testvérek viszonya megromlott, így a második világháború után szétváltak útjaik. Rudolf Puma néven alapított vállalatot, Adolf pedig nevének (Adi Dassler) összevonásával adidasra keresztelte át cégét, s bejegyeztette az összetéveszthetetlen háromcsíkos logót is. Az adidas 1947-ben 47 munkással kezdte, akik vászonból és amerikai benzintartályok gumijából gyártották a sportszereket. A világsikert egy újabb nagy sportesemény, a számunkra szomorú emlékezetű 1954-es világbajnokság hozta meg, amikor a nyugatnémet csapat a döntőben újszerű, csavaros stoplijú adidas-cipőkben győzött a döntőben a magyar válogatott ellen.

Az adidas különféle talajokra alkalmas stoplikat fejlesztett ki, s az elsők között reklámozta termékeit kiemelkedő sportolókkal, ráadásul minden jelentős eseményre előállt egy újítással. A legjobb atlétákkal konzultálva fejlesztették minden sportág számára a legjobb cipőket, amelyeket világszerte forgalmaztak. A Bundesliga 1963-as megalakulásakor kezdett a cég futball-labdák gyártásába, az 1970-es mexikói vb óta mindig ők a hivatalos labdaszállítók (az idei dél-afrikai döntőre egy különleges labdát készített a cég – a finálét aranyszínű labdával játszották). 1963-ban kezdték árulni a háromcsíkos tréningruhákat, a hetvenes években Amerikában a sportcipők piacát az adidas vezette – jellemző módon 1971-ben “az évszázad bokszmeccsén” Joe Frazier és Muhammad Ali is adidas bokszcipőben lépett szorítóba.

Adolf (Adi) Dassler 1978. november 6-án halt meg szülővárosában, az üzletet özvegye és fia, Horst vitték tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik