Élet-Stílus

Meteorzápor várható

admin
admin

2010. 10. 20. 21:48

Érkezik az év egyik legjelentősebb és legjobban megismert meteorraja, az október utolsó harmadában jelentkező Orionidák.

A meteorraj a Halley-üstökösből származik, azaz amikor egy ilyen meteor „lángra lobban” bolygónk légkörében, valójában a Halley-üstökös egy-egy darabkáját látjuk elégni – mondta Tepliczky István csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagja. A raj tavaszi párja a májusi Éta Aquaridák, az üstökös pályája ugyanis kétszer is metszi a Föld pályáját. A meteorrajt 1839-ben fedezte fel Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Éta Aquaridákkal való kapcsolatát.

Ugyanebben az időszakban más, kisebb rajok is jelentkeznek, például a déli és az északi Tauridák. Utóbbiak sokkal lassúbbak. Ennek alapján lehet őket megkülönböztetni egymástól: amelyik gyors, az Orionida, amelyik lassúbb, valami más – emelte ki a csillagász. Az Orionida-meteorraj tagjai viszonylag látványosak. „Üstökösből erednek, az üstökösök anyaga általában kissé lazább, a keményebb porszemcséket fagyott gázok veszik körül. Amikor ezek a légkörbe érnek, elégnek, látványos nyomot hagyva maguk után” – mondta.
Vannak olyan meteorrajok, amelyek kisbolygókból származnak, anyaguk tömörebb, és így kevésbé látványos „előadásban” részesítik a szemlélődőket. A maximum időszaka 4-5- nap, de az azt megelőző és követő időszakban is lesznek szórványos hullócsillagok. Rossz hír a megfigyelőknek, hogy telihold van. Óránként 10-20 hullócsillagra lehetne számítani, ám a holdfényben ennek csupán a töredéke várható. A megfigyelésre a hajnali órák a legalkalmasabbak. Az Orion-csillagkép hajnaltájt látható, ekkor számíthatunk nagyobb csillaghullásra – emelte ki Tepliczky István.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.