Élet-Stílus

A szerelem a legjobb fájdalomcsillapító

Elég csak a szeretett személyre gondolni és a fájdalom elillan - derítették ki amerikai kutatók.

A kalifornia Stanford Egyetem orvosi karán szerelmes fiatalokat vizsgálva jutottak erre az eredményre. Az orvosok megállapították, hogy a amikor valaki a szerelmére gondol, az aktiválja az agy jutalomközpontját, így leginkább ahhoz a folyamathoz hasonlítható, amely fájdalomcsillapítók, ópium vagy kokain bevételekor zajlik le.

A vizsgálathoz olyan fiatalokat kértek fel, akik legfeljebb 9 hónapja voltak együtt, a szakértők pedig elmondták, hogy direkt koncentráltak a szerelem korai szakaszára. Mint elmondták, olyan alanyokra volt szükségük, akik megszállottan gondolnak és vágynak szerelmükre. Mivel a szerelem e korai szakasza igen hasonló egy függőséghez, a kutatók azt gyanították, hogy érzületei ugyanazokon az agyterületeken alakulnak ki, mint a függőség hatásai.

Aki épp nem szerelmes, annak is van esélye az alternatív fájdalomcsillapításra. Vidám filmek vetítése közben a kísérleti alanyok sokkal jobban elviselték a jéghideg víz okozta fájdalmat, és az édes illatok is segítenek kibírni a fizikai fájdalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik