Élet-Stílus

A csalódás megbetegít

A visszautasítás érzése heves gyulladásos reakciót vált ki a testben, ami növeli a kockázatát az olyan betegségeknek, mint az asztma, a szívpanaszok vagy a depresszió.

A visszautasítás hatásait a Kaliforniai Egyetem munkatársai vizsgálták, a kutatáshoz pedig egészséges fiatal felnőtteket toboroztak. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan hat rájuk a közösségben átélt stressz, illetve vizsgálták azt is, hogy az elutasításnak közvetlenül milyen hatása van az egészségükre. Arra jutottak, hogy egy visszautasítás és az ebből fakadó csalódás gyulladást vált ki, ami komoly panaszokat akkor okoz, ha tartósan fennmarad.

A kutatók a vizsgálat során úgy tapasztalták, hogy amikor a tesztalanyokat visszautasították, akkor agyukban azok a területek aktivizálódtak, amelyek a félelemmel, a stresszel és az elutasítással függnek össze. A szakértők figyelmeztettek, hogy azok, akik különösen érzékenyek a visszautasításokra, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Náluk ugyanis könnyen állandósulhat a gyulladásos állapot, ami károsítja a sejteket, majd a szerveket is: végül ez vezethet majd az asztmához és a depresszióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik