Élet-Stílus

Húszéves magyar-osztrák akció

Évente átlag 190 millió forint, több mint 10 ezer ösztöndíj, ezer közös projekt, kutatások, tanulmányok, több száz magyarul tanuló osztrák fiatal – húszéves jubileumát ünnepli az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány.

A kulturális együttműködés Ausztria és Magyarország között már 1976-ban hivatalos szintre emelkedett, amelyből a rendszerváltás után, 1990-ben nőtt ki az „Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Kooperációs Akcióprogram”, amely az Ausztria és Magyarország közötti tudományos élet, a felsőoktatási, kutatási kapcsolatok elmélyítését szolgálja. Az ekkor létrejött Osztrák-Magyar Akció Alapítvány (OMAA) 1990 óta mintegy 3,8 milliárd forintot osztott szét a legkülönfélébb pályázatokon keresztül.

Húsz év alatt több mint ezer projektet fejeztek be sikerrel a mindenkori kulturális és oktatási ügyekért felelős magyar és osztrák minisztérium pénzügyi támogatásával. A pályázatok nagy részét a történelmi és kulturális programok jelentik, de segítették például magyar geológushallgatók kutatását az Alpokban, és évente tucatnyi osztrák és magyar fiatal kap lehetőséget egymás nyelvének elsajátítására. A projektek során egy-egy személy, de akár 20-30 fős csoportok is részesülnek a támogatásban, összesen már több ezer osztrák és magyar ösztöndíjas hallgatót, professzort és kutatót támogatott az alapítvány.
Az alapítók által kinevezett 10 tagú kuratórium öt osztrák és öt magyar tagja évente négy alkalommal dönt a beérkezett projekt- és ösztöndíjas pályázatokról, az akcióprogram működése egyelőre 2013 végéig biztosított. Az alapítvány 20 éves fennállását ünneplő pénteki rendezvény védnökei Beatrix Karl és Réthelyi Miklós miniszterek lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik