A Chillon-kastélyból egy kötélre erősített, ónból készült ládát eresztettek harminc méter mélyre a tóba, amelynek ezen a helyen a mélysége nyolcvan méter. A ládába összesen négyszáz üveg Clos de Chillion és Aigle Les Murailles nevű bort zártak.
Daniel Dufaux, a Svájci Borászok Szövetségének elnöke és a Henri Badoux Részvénytársaság műszaki igazgatója elmondta, harminc méteres mélységben a bor számára ideális tárolási lehetőségek találhatóak: a hőmérséklet állandóan tizenkét Celsius-fok, teljes a sötétség és a nedvesség is változatlan.
A következő húsz éven át minden évben tizenkét üveget vesznek ki a ládából, és összehasonlítják tartalmuk minőségét az azonos évjáratú, de pincében tárolt Chasselas üvegekével.
A kísérlet során arra próbálnak rájönni, hogyan őrizhető meg tovább a Chasselas.