Élet-Stílus

Illyés Miklós a cselgáncsosok új szakágvezetője

A szakmai alelnökként tevékenykedő Illyés Miklós váltotta Csernoviczki Csabát a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) szakágvezetői posztján.

“A bécsi Európa-bajnokság átütő sikere után a szakmán belül kialakultak bizonyos feszültségek, ahogy például a barcelonai olimpia után történt, amikor szintén kicsit túlnyertük magunkat – mondta az MTI-nek szerdán Tóth László MJSZ-elnök. – Szóval az Eb-n nagyon kijött a lépés, nehéz volt feldolgozni az óriási sikert. Rivaldafénybe kerültünk, és az edzők között megfogalmazódott, hogy más formában képzelnék el az együttműködést. A szakágvezető és megbízottja, Bíró Tamás egyaránt az élmezőnyben érdekelt versenyzővel rendelkezik, és a trénerek egy része szerint ez nehezen választható el a szövetségi munka irányításától. Másrészt nem tagadjuk, hogy adódtak bizonyos feszültségek, és szerettünk volna úgy nekivágni az előttünk álló kétéves ciklusnak, hogy senkiben sincs tüske.”

A szövetség első embere kifejtette, hogy az ötkarikás keretet adó dzsúdósok edzőiből álló nyolcfős fórum – köztük Csernoviczki Csaba és Bíró Tamás is – példamutató módon egyhangúlag úgy döntött, hogy Illyés Miklóst kívánják szakmai vezetőjüknek. A 38 éves, 1999-ben világbajnoki ötödik szakember feladata a koordináció és a menedzselés irányítása lesz. Az eddig kifogásolt átfedések az ő esetében nem merülhetnek fel, mivel a Karakas Hedviget az olimpiai keretnek adó Miskolci VSC-nél ő elnökként dolgozik, a versenyző trénere pedig Kovács Gábor.

Tóth László tájékoztatása szerint a Magyar Olimpiai Bizottságba delegált MJSZ-képviselő személye is változott, Hetényi Antalt tíz év után Nagy György főtitkár váltotta.
“Ami a jelenlegi helyzetünket illeti, a tokiói világbajnokságon elért egy ezüstérmünk és két hetedik helyünk nem tekinthető mérvadónak, mivel ott nemzetenként ketten indulhattak súlycsoportonként, ami a kisebb országokat érzékenyen érintette, és az olimpiákon, Eb-ken nem így lesz. Most, hogy béke van a szakmán belül az olimpiai felkészülés félidejében, minden adott a további sikerekhez. Egyedüli problémánk a háttér: lemaradásaink vannak a fiatalok felzárkóztatásában, másrészt a dzsúdószövetség az egyetlen, amelynek máig nincs önálló edzőterme, ráadásul nem vagyunk benne a Sport 21 programban sem.”

Illyés Miklós nem értékelte komoly változásként munkakörének kibővülését:
“Szakmai alelnökként is elsősorban a koordináció a feladatom, mostantól azonban a klubedzőkkel való egyeztetésért és a szakmai programok ellenőrzésért is felelek – nyilatkozta az MTI-nek. – Ez egyébként azért tér el a hagyományos szövetségi kapitányi megbízatástól, mert a munka voltaképpen az egyes műhelyekben folyik, minden versenyzőnek más az edzője és a felkészülése, nekem főként a menedzselési programok betartatására kell ügyelnem.”

Csernoviczki Csaba elégedetten tekintett vissza az elmúlt egy évre:
“A feszültségek miatt döntöttem a lemondás mellett, mert nem tudtam tovább képviselni ezt a szakmai vonalat. Ezzel együtt büszke vagyok a mögöttem lévő időszakra, főleg arra, hogy az áprilisi Európa-bajnokságon elsők lettünk az éremtáblázaton. A november 19-21. között Szarajevóban sorra kerülő U23-as Eb-n még én vezetem a csapatot, utána már csak a saját tanítványaimra koncentrálok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik