Élet-Stílus

“Molekulagyártók” kapták a kémiai Nobel-díjat

admin
admin

2010. 10. 06. 13:46

Richard F. Heck, a Delaware Egyetem professor emeritusa, Negisi Ei-icsi, a Purdue Egyetem kémiaprofesszora és Szuzuki Akira, a Hokkaido Egyetem professor emeritusa kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat a a szerves molekulák szintézisében alkalmazott palládiumkatalizált keresztkapcsolások eljárásának kidolgozásárét.

Az illetékes bizottság indoklása szerint a tudósok új és hatékony módon kapcsolták egybe a szénatomokat, hogy a mindennapi életünket befolyásoló komplex molekulákat építethessenek. A díjjal 10 millió svéd korona (mintegy 300 millió forint) jár együtt.

“A szerves kémia a teremtés művészetévé vált a három tudós munkásságának köszönhetően. Kutatásaiknak az egész emberiség a haszonélvezője, hiszen az eljárásnak köszönhetően új gyógyszerek, sokkal fejlettebb elektronikai eszközök és technológiai anyagok jelentek meg. A Nobel-díjbizottság a napjainkban létező legfejlettebb vegyészeti eljárások egyikét ismerte el” – emeli ki a közlemény.

A szénalapú (szerves) vegyületek a földi élet “építőkockái”. Ahhoz, hogy komplex szerves molekulákat állítsanak elő mesterségesen, a vegyészeknek meg kellett tanulniuk, hogy miként kapcsolják egymáshoz a szénatomokat, utóbbiak ugyanis nemigen szeretnek egymással kölcsönhatásba lépni. A kémikusok által kidolgozott első eljárások a szénatomok reaktivitásának növelésére irányultak, e metódusok révén azonban csak egyszerű molekulákat sikerült előállítani. Bonyolultabb molekulák építésénél viszont túl sok nem kívánt melléktermék keletkezett a kísérletek során.

A gyógyszeriparban és az elektronikában is használják

A palládium által katalizált keresztkapcsolásoknál sikerült megoldani a problémát, s a vegyészek egy sokkal precízebb és hatékonyabb módszer birtokába kerültek. A Heck-reakció, a Negisi-reakció és a Szuzuki-reakció során a szénatomok egy palládiumatomon “találkoznak”, s “földrajzi” közelségük beindítja a kívánt kémiai folyamatot.

A palládiumkatalizált keresztkapcsolások eljárását jelenleg világszerte alkalmazzák a tudományban, ahogy a gyógyszeriparban vagy az elektronikában.

A díjazottak

Richard F. Heck amerikai állampolgár. 1931-ben született a Massachusetts állambeli Springfieldben. 1954-ben a Los Angeles-i Kalifornaia Egyetemen (UCLA) szerzett PhD-fokozatot, a Delawarei Egyetem professor emeritusa.

Negisi Ei-icsi japán állampolgár. 1935-ben született a kínai Csangcsunban (Changchun), korábbi japán területen. Philadelphiában, a Pennsylvaniai Egyetemen szerezte 1963-ban a PhD-fokozatot, jelenleg a Purdue Egyetem professzora.

Szuzuki Akira japán állampolgár, 1930-ban született Mukavában, 1959-ben PhD-zett a szapporói Hokkaido Egyetemen, amelynek jelenleg a professor emeritusa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.