Élet-Stílus

A Killing Joke lép fel az A38-on

A posztpunk és az indusztriális rock-metál veteránja, egyik legnagyobb hatású zenekara, a brit Killing Joke koncertezik kedden az A38-on.

A 32 éves múltra visszatekintő Killing Joke négy év szünet után a napokban új lemezzel (Absolute Dissent) jelentkezett, és visszatért eredeti, nyolcvanas évek eleji felállásához. A csapat története során most először lép magyar közönség elé.

Az együttes 1978-ban alakult Londonban. Az énekes-ideológus Jaz Coleman és barátai gyorsan kitűntek a többi brit punk és posztpunk zenekar közül azzal, hogy nemcsak dühös volt a zenéjük, szövegeik pedig társadalom-kritikusak, hanem kísérletező, indusztriális elemeket emeltek be produkciójukba, és komoly látványvilággal támogatták meg koncertjeiket. Debütáló albumukat, az 1980-ban kiadott Killing Joke-ot a szakma szerint máig nem múlta felül a csapat.

Művészi akcióik is hírnevet és hírhedtséget hoztak a zenekarnak: egyik koncertplakátjukon például karjukat lendítő német katonák sorfalát megáldó pap szerepelt, ami óriási vihart kavart (ez a kép szerepel a Killing Joke 1992-es Best of albuma, a Laugh? I Nearly Bought One borítóján is). A legnagyobb hatást persze az a brutális erejű, letaglózó zene gyakorolta: kegyetlenül zuhogó, monoton dobok, ipari hangzású riffek, brutális, menetelős hatások – ezekből áll össze a Killing Joke zenéje. 1983-ban komoly változást hozott az új basszusgitáros, Paul Raven érkezése.

Az idők során a Killing Joke sokat finomodott, magába olvasztott már-már popzenei hatásokat, szintetizátoros elektronikát, tánczenét, gothic-ot, glamet. A tagok egyre több mindenbe fogtak, mindenekelőtt Coleman működtetett rengeteg saját projektet, ami 1996-ban a zenekar részleges és időleges megszűnéséhez vezetett. A tagcserék egymást követték, egy időben például Dave Grohl is stúdiózott a zenekarral.
Nehéz elképzelni, hogy a Killing Joke nélkül milyen lenne a kortárs könnyűzene, de az biztos, hogy a Nirvanától a Nine Inch Nails-ig, a Soundgardentől a Metallicáig, a Faith No More-tól a Kornig, a Rammsteintől a Jane’s Addictonig rengetegen merítettek a zenekarból.

2007-ben Paul Raven váratlanul elhunyt, és furcsa módon ez hozta újra össze az eredeti felállást. Rengeteget koncerteztek, stúdióztak, próbáltak, és a közös munka most érett be: a Killing Joke új stúdióalbuma szeptember 27-én jelent meg Absolute Dissent címmel.

A lemezhez kapcsolódó koncertturné a korong megjelenésének napján, hétfőn indult Párizsban, Budapestre Prágából érkezik a Killing Joke és másnap, szerdán már Zágrábban játszik. Az év utolsó fellépése Los Angelesben lesz december 18-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik