Élet-Stílus

Költséges hobbi lehet a pálinkafőzés

Életbe lépett a szabad pálinkafőzésről szóló törvény, amely rengeteg bírálatot kapott már egyrészt az ellenzék részéről, hogy a kormánypárt leitatni kívánja a magyarokat, míg a pálinkalovagok a felépített brandat féltik. Mi azonban azt néztük meg, hogy hogyan is lehet otthon pálinkát készíteni.

A pálinkafőzés igazából igen egyszerű dolog: a megroppantott gyümölcsöt élesztővel kell gyenge alkoholtartalmú cefrévé erjeszteni, amiből ezután lepárlással kinyerjük az etilalkoholból és a gyümölcs aromáiból álló pálinkát. Pálinkának persze csak a Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készült 100 százalékos gyümölcstartalmú, minimum 37,5 százalékos alkoholfokkal rendelkező párlatot nevezhetjük, amit végül is nem nehéz betartani.

Fotó: MTI / Földi Imre

Fotó: MTI / Földi Imre

A lényeg (és az ördög) azonban itt is a részletekben rejtőzik, amihez igazi szakértelem kell. Ennyi tudással ugyanis pont úgy meg is mérgezhetjük a családot, ahogyan szakértelem híján egy erdei gombázás után egy gombapörkölttel. A pálinkakészítés veszélyeit azonban pár szabály betartásával ki lehet küszöbölni.

Elsőként, vigyázzunk, hogy ne robbantsuk fel a lepárlókészüléket, amit legegyszerűbben úgy küszöbölhetünk ki, ha a házi buhera helyett erre a célra készül lepárlókészüléket használunk, és betartjuk az utasításokat. A második szabály, hogy a főzés elején keletkezett lepárlódott folyadékot, a rézelejét ki kell dobni, mert az mérgező. Ez egyébként Vitéz Tamás, a Szeszipari Kutató Intézet oktatója szerint amúgy is annyira büdös, hogy senkinek bele nem kóstolna.

Fontos továbbá, hogy jól megmossuk a gyümölcsöt, mert talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek, a kajszi-, őszibarack és szilva magját pedig távolítsuk el, mert ezek magbeléből mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A többi hiba azonban már csak minőségromlást okozhat, és esetleg némi fejfájást.

Az alapszabály ezután a pálinka készítésénél, hogy a rézeleje után érkezik a csövön az előpárlat, a középpárlat és az utópárlat – ezeket az alkoholfokmérővel lehet megkülönböztetni. Aki igényes és finom pálinkát szeretne, az csak a középpárlatot tartja meg, a többit kiönti a lefolyóba, ahogyan a bérfőzdékben is teszik. Aki azonban inkább a mennyiségre megy, és a büdösebb, karcosabb ital is jó neki, az hozzáadja ezeket is.

A jó végeredmény, azaz jó pálinka kisebb részt múlik a berendezéseken, nagyobbrészt a jó alapanyagtól, jó cefrekezeléstől, és a szakértelemtől függ – mondta el a FigyelőNetnek Bogdán Krisztián, a házi lepárló berendezéseket forgalmazó Hazaipálinka.hu Kft. értékesítője. Bár nem a készüléket tartja a legfontosabb tényezőnek, szerinte mégis lényeges, hogy rézből készüljön. A réz ugyanis katalizáló hatású, és részt vesz a jó illatanyagok képzésében. A saválló acélból készült szerkezetek a whiskyhez ugyan jók, de a Magyarországon megszokott pálinkaízt nem képesek hozni. Fontos továbbá a lepárló berendezés alakja is, amely a felső részén körteszerű, így azon visszacsapódnak azok az összetevők, amelyekre a pálinkában nincs szükség.

Ha megfelelő minőségű rézből készült házi lepárlót akarunk venni, akkor alaposan a zsebünkbe kell nyúlni. Így inkább csak akkor érheti meg a vásárlás, ha hosszú távra tervezünk, vagy ha szeretjük a szép nagy réztárgyakat az otthonunkban. Az ésszerűen használható legkisebb 5 literes berendezés ugyanis 40 ezer forintba kerül, míg a 40 literes már 120 ezerbe. Ez azonban azt jelenti, hogy ekkora cefremennyiség mellett, jó közelítéssel annak a 10 százaléka lehet a kész pálinka. Tehát az 5 literes készülékkel végül fél liter párlathoz juthatunk.

A párlatkészítést így leginkább hobbiként lehet felfogni, mert ha esetleg nem a saját kertünkből származó gyümölcsöt használnánk, akkor még az alapanyag árát is hozzá kell adnunk. (a vásárolt gyümölcs is saját tulajdonú gyümölcs). Mint ahogyan egy korábbi cikkünkben a Pálinkacéh elnöke, Panyik Gáborné elmondta 1 liter pálinka előállításához 10-15 kilogramm gyümölcsre van szükség, de készül például olyan málnapálinka is, amelynél 100 kiló málnát használnak fel 3 (!) liter párlat előállításához. Így átlagban elmondható, hogy 1 liter pálinka gyümölcs-alapanyaga minimum 1500-2000 forintot kóstál. Ha tehát egy ehhez tartozó 10 literes lepárlót választunk, akkor ehhez adjuk hozzá a nagyjából 50 ezer forintnyi készüléket, és számoljuk ki, hogy hány lepárlás után válik kifizetődővé a beruházás. A vitorlázáshoz, vagy a golfhoz képest persze ez még mindig olcsóbb hobbi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik