Élet-Stílus

Álló ülőhelyes repülők

A nyeregülőkéjű férőhelyekkel egyszerre több utas repülhetne, és a jegyeket is olcsóbban adhatnák.

Az újítással egy olasz cég, az Aviointeriors Group rukkolt elő, a héten pedig már egy amerikai repülőgép-berendezési kiállításon mutatja be. A tervek szerint a nyeregülésen utazók testsúlya főleg a lábra nehezedik, ám az ötletgazdák szerint az utazás még így is kényelmes. Ettől függetlenül azért 3 óránál hosszabb útra nem javasolják az álló ülőhelyek bevezetését.

A cég vezérigazgatója, Dominique Menoud a cowboyok nyergéhez hasonlította az üléseket, majd hozzátette, a kényelmet igazolja az is, hogy a cowboyok napi 8 órát lovagolnak hasonló nyeregben és kényelmesnek találják. A különleges “ülések” előnye, hogy 16 centivel kisebb a lábtér közöttük, ami azt jelenti, hogy ezekből egyszerre többet is be tudnak szerelni a repülőbe, mint a hagyományos ülésből.

Az ír Ryanair légitársaság még júliusban jelentette be, hogy olyan járatokat tervez indítani, ahol állóhelyek is vannak, ezzel akár 5 fontra – 1500 forintra – csökkenthetné a repülőjegy árát. Az ír légiközlekedési-felügyelet azonban egyelőre még nem engedélyezte az újítást, ugyanis nem tartja elég biztonságosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik