Élet-Stílus

BL: gyengélkedik a címvédő

A Mourinho-érának vége, s ezzel sokak szerint az Inter kimagasló esztendejének is. Tény, hogy a portugál helyett érkező Rafael Benítez kormányzása alatt a lombardok távolról sem olyan félelmetesek. Igaz, riválisaik közül a Manchester United és a Barcelona is „őszi” formában játszik.

A címvédő Inter a holland Twente otthonában kezdi kedden Bajnokok Ligája-szereplését, amely az előző szezon sikerei után a mostani idényben igencsak gyengén rajtolt.

A José Mourinho örökébe lépő Rafael Benítez vezetőedző irányításával három eddigi tétmeccséből mindössze egyet nyert meg a milánói alakulat (az Atlético ellen elbukta az európai szuperkupa-döntőt, míg a bajnokságban döntetlennel ragadt be a rajtnál), amely azonban ezzel együtt is esélyesnek számít a sorozat főtábláján először szereplő holland bajnok elleni párharcban.

A Twente legutóbb 35 éve találkozott olasz riválissal, akkor az UEFA-kupa elődöntőjében oda-vissza verte a Juventust. Az Inter legutóbbi nyolc BL-meccséből hetet megnyert, ráadásul utóbbi öt hollandiai látogatása során veretlen maradt. Az egyik legerősebb négyesnek tartott

A csoport másik mérkőzésén a Werder Bremen a BL-újonc Tottenham Hotspurt fogadja. Egyik csapat sem kezdte túl fényesen hazája bajnokságát (a németek csak a 10., az angolok pedig csupán a 11. helyen állnak), ráadásul a vendégeknél sok a sérült is. Ugyanakkor a brémaiak játéka emelkedő tendenciát mutat, hisz legutóbb a Bayern otthonában harcoltak ki 0-0-át úgy, hogy a diadalra is volt esélyük.

A B jelű négyesben a Bundesligában eddig pont nélkül álló Schalke az előző BL-szezonban elődöntős Lyonhoz látogat, míg a sorozat főtábláján először szereplő izraeli Hapoel Tel Aviv a portugál Benfica otthonában mutatkozik be. A házigazdák legutóbbi hét, hazai európai kupamérkőzésükből hatot megnyertek, egyet döntetlenre hoztak, s 20-3-as meggyőző gólkülönbséggel szórakoztatták szurkolóikat.

Alex Ferguson a klub 150. diadalára készül (MTI/EPA)

Alex Ferguson a klub 150. diadalára készül (MTI/AP)

A C csoportban a Manchester United – amely a Glasgow Rangerst fogadja – a 150. győzelmére készül az európai kupaporondon, az angol gárdának ez lesz a 279. találkozója a nemzetközi kupák történetében. Az MU-nak nem sikerült jól a főpróba, úgy játszott 3-3-as döntetlent szombaton az Everton otthonában, hogy a 90. percben még két góllal vezetett. Az angol ezüstérmes számára a skót óriás kényelmes ellenfélnek ígérkezik: az angolok eddigi mindkét BL-meccsüket megnyerték a Rangers ellen, míg a glasgowiak tíz BL-találkozó óta nyeretlenek, hét vereség és három döntetlen az együttes mérlege.

A kvartett másik meccsén a török bajnok Bursaspor 24 év után tér vissza az európai színpadra, utoljára az 1986/87-es kiírásban a KEK-ben szerepelt, amikor is az első fordulóban kettős vereséggel búcsúzott az Ajaxszal szemben. A gárdának csupán nyolc nemzetközi meccs van a háta mögött, ebből az utolsó négyen még csak gólt sem lőtt, és mindig kikapott.

A Valencia sem lehet büszke az elmúlt időszakra: az utolsó négy BL-összecsapásán szintén nem talált be az aktuális riválisok hálójába, és csak egyszer nyert az utolsó 11 fellépésén. A spanyol együttes utoljára a 2003/04-es UEFA Kupában lépett pályára Törökországban, akkor kikapott 1-0-ra a Genclerbirligitől.

A D csoportban szereplő Barcelonának sem sikerült jól a felvezető: bajnokin otthon szenvedett meglepő, 2-0-s vereséget az élvonalba frissen feljutott Hérculestől.
“Nem voltunk lassúak, de nem járattuk jól a labdát. Gyorsan el kell felejteni, ami történt. A Panatinaikosz ellen más meccs lesz” – jegyezte meg Eric Abidal, a katalán gárda hátvédje. Elképzelhető, hogy társa, Carles Puyol sérülése után ismét játékra jelentkezik.

Messiéknek rendszerint jól megy a görögök ellen (MTI/AP)

Messiéknek rendszerint jól megy a görögök ellen (MTI/AP)

A barcelonai gárda az utolsó négy hazai BL-meccsén mindig győzött, összesített gólkülönbsége 11-1, és a görög csapatok elleni hazai mérleg is káprázatos: ötből öt siker, 21 lőtt gól és csak két kapott. Ráadásul a Panatinaikosz Spanyolországban még soha sem nyert, 12 vendégszereplése során 11 vereség és egy döntetlen a mutatója.

Ebben a csoportban van még a Köbenhavn és a Rubin Kazany, amelyek még egyszer sem találkoztak egymással. A dán alakulatnak otthon hagyományosan jól megy: utolsó 11 európai kupameccséből csak egyszer szenvedett vereséget, míg hétszer győzni tudott. Az orosz Rubin skandináv együttes ellen még egyszer sem lépett pályára.

A keddi program
BL-csoportkör, 1. forduló
A csoport:
Werder Bremen (német)-Tottenham (angol) 20:45
Twente (holland)-Inter (olasz) 20:45
B csoport:
Lyon (francia)-Schalke (német) 20:45
Benfica (portugál)-Hapoel Tel Aviv (izraeli) 20:45
C csoport:
Bursaspor (török)-Valencia (spanyol) 20:45
Manchester United (angol)-Rangers (skót) 20:45
D csoport:
Barcelona (spanyol)-Panatinaikosz (görög) 20:45
Köbenhavn (dán)-Rubin Kazany (orosz) 20:45

A pénzjutalmak
Rajtpénz: 7,1 millió (BL); 1 millió (Európa Liga)
Csoportszakasz
Győzelem: 800 ezer; 140 ezer
Döntetlen: 400 ezer; 70 ezer
A legjobb 32 elérése: -; 200 ezer
Nyolcaddöntő: 3 millió; 300 ezer
Negyeddöntő: 3,3 millió; 400 ezer
Elődöntő: 4,2 millió; 700 ezer
A döntő vesztese: 5,6 millió; 2 millió
A győztes: 9 millió; 3 millió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik