Élet-Stílus

Nem kell a csoki, ha kötelező

Az emberek vérnyomáscsökkentéshez inkább pirulát vennének be az antioxidánsokban gazdag édesség helyett - állítja egy új kutatás.

“Naponta ötven gramm 70 százalékos étcsokoládé – nagyjából egy átlagos méretű csokiszelet – kevésbé volt vonzó a betegek számára, mint egy paradicsomkivonatból készült tabletta vagy a placebo” – mondta Karin Ried, a tanulmány szerzője. “Pedig a néhanapján vagy rendszeresen fogyasztott csokoládé kedvező hatással van az egészségünkre.”

Több vizsgálat is megállapította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok hatékonyan csökkentik a vérnyomást. Naponta akár 30 kalóriányi csokoládé már sokat segíthet.

Egy vizsgálatban Ried és munkatársai 36 embernek adtak 50 mg, a kereskedelemben kapható étcsokoládét, paradicsomkivonatból készült kapszulát, illetve placebót nyolc héten keresztül. A paradicsomkivonat négy-öt közepes méretű paradicsomban található antioxidánst tartalmazott, míg a placebokapszulákban csak szójaolaj volt. Bár az étcsokoládé volt a leginkább jótékony hatással a vérnyomásra, a résztvevők többsége nem találta jó ötletnek ezt a kezelést. A “csokoládécsoport” több mint felének nehezére esett ekkora mennyiségű csokoládét mindennap, míg 20 százalékuk elfogadhatatlan hosszú távú kezelésnek tartotta. A kapszulával kapcsolatban a betegeknek nem voltak ellenérzéseik.

A kutatók szerint az lehet a csokoládé elutasításának az oka, hogy nem mindegy, 12 héten át önként vagy kötelező jelleggel kell fogyasztani napi rendszerességgel ugyanazt az élelmiszert. A résztvevők többsége az erős íz, valamint a zsír- és cukortartalom miatt érezte elfogadhatatlannak a csokievést, mint hosszú távú kezelést. Azonban ez a vizsgálat újra bebizonyította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok jótékony hatással vannak a szervezetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik