Élet-Stílus

A Sziget legmagasabban fekvő kocsmája

A Nagyszínpad mögötti reklámerdőben ágaskodó daru egy komplett kocsmát emel fel nagyjából 60 méteres magasságba. A csapolt sör minőségéről szóló legendákat is megcáfoljuk. Videó!

A Szigeten alapállapot a föld felett lebegés, de azért sok kiegészítővel lehet ezt még fokozni. A Sziget egyik főszponzora az idén egészen 60 méter magasra tette a lécet, illetve a sörös pultot. A Nagyszínpad mögötti promóciós játszóterek és reklám libikókák között található hatalmas daru egy egész söntést emel a magasba. Madártávlatból a Szigeten mászkáló hollandusok és gallok csak apró hangyáknak tűnnek, míg az előttünk elterülő Nagyszínpad irányából a Ladánybene27 herbál-meditatív riffjei hallatszanak.

Magasan az alkoholszint

A magashegyi sörözés páratlan élmény és egészséges is. Brit tudósok szerint alacsonyabb légnyomáson gyorsabban párolog az alkohol és a B-vitamin is könnyebben szívódik fel a szervezetben. Más kérdés, hogy aki már a sokadik maláta vitaminbombán van túl, az kicsit ferde szemmel tekingethet a mélybe.

Az asztal maga a legstabilabb pontja az utazásnak, ezért felhívták a figyelmünket, hogy a zsebeinkben található számunkra értékes tárgyakat inkább oda helyezzük. Az első zsebhez, telefonhoz, majd szívhez kapás után ezt a jó tanácsot szem előtt is tartotta az asztaltársaság.

A panoráma fenséges, bár a Nagyszínpad csak hátulról látszik, de aki a koncertre kíváncsi az egyébként sem 60 méter magasból fogja szemlélni. A hatalmas négyszögletű asztal körül elhelyezett rögzített ülésekbe gondosan becsatolnak felszállás előtt, ám a székek könnyen forognak ezért akár kifelé is fordulhatunk, lábunkat lógatva a semmibe, miközben az aranybarna nedűt kortyolgatjuk.

A szigetes sör legendája

Ha már a nedűknél tartunk, örökös „para” a Szigeten a csapolt sörök minősége. Számtalan személyes tapasztalat erősít meg és másodfüllel hallott városi legenda bizonytalanít el minden veterán szigetelőt a szigetes sör minőségét illetően. 6-8 évvel ezelőtt volt jellemző jelenség, hogy néhány helyen a csapolt sör tetején érdekes szivárványszínű réteg úszkált, minden egyéb tudatmódosító elfogyasztása előtt is.

Galéria

Galéria

Azóta azonban jelentősen javult a csapolt sör minősége a Szigeten, ennek pedig egyik legfőbb oka a sörgyárak pisztolytáskához hasonlatos felszereléssel ellátott kommandóinak hatékony bevetése, akik a fesztivál sörcsapjait ellenőrzik az előbb említett táska tartalmával, a Helyszínelőkből ismert mintavételi módszerekkel. Becz Gábor a Dreher Sörgyárak kereskedelmi minőségspecialistája bemutatta az ötlépcsős módszert, amely minden kétséget kizáróan biztosítja a csapolt sör minőségét.

A legfontosabb a sörcsap-telep hűtőrendszerének karbantartása. Erre és az egyéb technikai problémák orvoslására egy külön karbantartó csapat működik a Szigeten, akik riasztás esetén azonnal a helyszínen vannak és orvosolják a problémát, hiszen a sör nélkül maradt szigetelők komoly veszélyforrást jelenthetnek a fesztivál világbéke hangulatára. A sörszakértő azt is megjegyezte, hogy a csapok átalakítása és a sör ily módon történő vizezése lehetetlen, hiszen ezt azonnal észre lehet venni ellenőrzéskor a csapon találta karcolásokról.

A különféle ecsetkékkel végzett mintavételek és a sör hőmérsékletének ellenőrzését követően a szakember érzékszervi próbának veti alá a sört, azaz szín-, szag-, és ízmintát vesz a produktumból. Brecz Gábor elmondása szerint ezt a hétköznapi szigetelők is könnyen alkalmazhatják, hiszen ha esetleg túlságosan habos a sör, akkor a túl magas szén-dioxid tartalomra lehet gyanakodni, zavaros szín esetén a csappal lehet probléma, a hőmérséklet (11 C° alatt optimális) pedig egyértelmű jelzés arra, hogy nem stimmel valami a sörünkkel. Erre azonban a minőségspecialista szerint a Szigeten vajmi kevés esély van, hiszen folyamatosan ellenőrzik a sörcsapokat és tanácsokkal látják el csaposokat is.

Csapolt sör és dobozos egy vérből valók

Kérdésünkre Brecz Gábor elmondta, a csapolt és a dobozos sör között minőségi különbség egyáltalán nincs, hiszen a sörgyárakban lefőzött nedű egy adott adagjának a fele dobozos kivitelbe a másik fele hordókba kerül. A különbséget talán amiatt érezhetjük, hogy a csapolt sörnél a pohárba kerülve jóval nagyobb felületen párolog el a szén-dioxid, míg a dobozosnál az apró lyukon keresztül ez jóval lassúbb folyamat.

A szigetes sör körül terjedő legendák tehát alaptalanok a szakértő szerint. Aki csapolt sört kér, az csapolt sört fog kapni. Tűzbe nem tennénk a kezünket ezért, de 60 méter magasban nem láttunk szivárványt, se az égen, se a sörön.

Olvasói sztorik