Élet-Stílus

Brazil sziporkák, olasz kínlódás

A 2002-es és a 2006-os világbajnok is új csapattal és edzővel vágott neki az idénynek. A brazilok New Jerseyben állva hagyták a házigazda amerikaiakat, az olaszoknak ennél lényegesen nehezebb dolguk volt Londonban.

Az Upton Parkban ugyanis Cesare Prandelli merész szemléletű legénysége nem tudta feltörni az elefántcsontpartiak védelmét annak ellenére, hogy elől a Cassano-Balotelli kettős olykor remekül játszott össze; ám a labda ritkán jutott el a mélységben keveset mozgó Amaurihoz.

Az olasz félhelyzetekre majdnem gólokkal reagáltak az afrikaiak: a 28. percben Tiene forgatta be Mottát, ám lövése célt tévesztett, akárcsak Gervinho ziccere; percekkel később. A másik oldalon Balotelli emelt alig fölé szabadrúgásból, majd a (még) milánói labdájával Cassano tálalt tökéletesen Amauri elé, a csatár azonban egy ütemet késett.

Szünet után nem sokkal Demel ívelése után Kolo Toure fejelt Sirigu kapuijába, s bár Prandelli cseréi közül Quagliarella és Borriello is helyzetbe került, egyikük sem tudta felülmúlni Yebouát. A két újonc szövetségi kapitány közül lefújás után így Francois Zahoui lehetett a boldogabb.

Balotellihez egyelőre nem nőttek fel a társak (MTI/EPA)

Balotellihez egyelőre nem nőttek fel a társak (MTI/EPA)

Az óceán túlsó partján a szintén reformokra szoruló brazilok az Egyesült Államok csapatánál vendégeskedtek, s már az első negyvenöt percben eldöntötték a találkozót. A három újoncot – a kapus Victor mellett Neymar és Ganso is először szerepelt nemzeti mezben – avató brazilok már az ötödik perctől kontrolálták az eseményeket, s szűk félóra alatt a Santos ívelését a kapuba fejelő Neymar góljával megszerezték a vezetést.

Szünet előtt Ramires átadását a válogatottba visszatérő Pato váltotta gólra. Térfélcsere után a dél-amerikaiak visszább vettek a ritmusból, ám még ekkor is ők voltak a veszélyesebbek, jellemző, hogy az amerikaiak legjobbja a Howardot a szünetben váltó Guzan kapus volt, aki Pato, Carlos Eduardo és Neymar két kísérletét is hárította, míg Robinho lövését a léc „védte”.

A szambások szakvezetője, Mano Menezes érthető elégedettséggel kommentálta tanítványai teljesítményét.
„Legjobban az lepett meg, hogy a fiatal játékosok milyen éretten viszonyultak a feladathoz” – árulta el a kapitány a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. „Klubjaikban mutatott teljesítményüket kifogástalanul aknázták ki nemzeti mezben is. Az én ars poeticám egyszerű. Megszervezni a kereteket, és hagyni, hogy a játékosok ezt tartalommal töltsék fel. Minden játékosom tökéletesen betartotta a megbeszélteket, sajnos, korai kiválása miatt, Ederson ezt nem tehette meg. Ám lesz még lehetősége bizonyítani, erről meg vagyok győződve.”

Olaszország-Elefántcsontpart 0-1 (0-0)
London, Upton Park, 11 177 néző. Vezette: Atkinson (angol)
Gól: Kolo Toure (55.)
Olaszország: Sirigu – Motta (Cassani, 70.), Bonucci, Chiellini, Molinaro – De Rossi, Palombo (Montolivo, 81.) – Pepe (Marchisio, 73.), Cassano (Rossi, 70.), Balotelli (Quagliarella, 59.) – Amauri (Borriello, 59.).
Elefántcsontpart: Yeboua – Demel (Kafoumba, 57.), Kolo Toure, Zokora, Tiene – Eboue, Yaya Toure, Tiote – Kalou (Fae, 84.), Doumbia (Sagbo, 62.), Gervinho (Kone, 92.).

Egyesült Államok-Brazília 0-2 (0-2)
East Rutherford, 77 233 néző. Vezette: Petrescu (román)
Gól: Neymar (29.), Pato (46.)
USA: Howard (Guzan, 46.) – Bornstein, Bocanegra (Goodson, 61.), Gonzalez, Spector – Feilhaber, Edu (Kljestan, 46.), Bradley, Bedoya (Gomez, 67.) – Donovan (Findley, 62.) – Buddle (Altidore, 46.)
Brazília: Victor – Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Andre Santos – Lucas, Ramires (Paulo Henrique, 60.) – Robinho (Diego Tardelli, 81.), Ganso, Neymar (Ederson, 72., Carlos Eduardo, 75.) – Pato

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik