Élet-Stílus

Herzog-per: az örökösök beperelték a magyar államot

admin
admin

2010. 07. 28. 11:45

Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait - írta a The New York Times című napilap.

A washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében, ugyanis a felperesek nem csak azt a 40 műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint 100 millió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Bonyolult ügy

Herzog Mór Lipót báró Európa egyik és Magyarország leggazdagabb művészeti magángyűjteményének volt a tulajdonosa, El Greco, Id. Lucas Cranach, Zurbarán, van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok képezték a vagyonát. Volt olyan időszak, amikor az állomány 2500 műkincset számlált.

Szakértők szerint az ügy a világ legjelentősebb megoldatlan pere, amely a holokauszt során elrabolt zsidó vagyonnal kapcsolatos. Herzog örökösei több mint két évtizede kérik jogi úton a magyar államtól, hogy szolgáltassa vissza a birtokában lévő műtárgyaikat.

Már nyertek pert

A Fővárosi Bíróságon 2000-ben első fokon pert nyertek, ami alapján vissza kellett volna kapniuk 12 festményt a Szépművészeti Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Galériától. A döntés ellen azonban fellebbezett az akkori magyar kormány, és újabb perek következtek. Több volt és jelenlegi amerikai szenátor – köztük Christopher J. Dodd, Hillary Clinton és Edward M. Kennedy – is közbenjárt az ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla 2008 januárjában – az 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi szerződésre hivatkozva – jogerősen elutasította az örökösök keresetét.

Michael S. Shuster, a Herzog-család egyik ügyvédje a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Magyarország az egyik legmakacsabb állam a rablott műkincsek visszaszolgáltatása tekintetében.

A család elégedetlenségének egyik oka, hogy pillanatnyilag lehetetlennek tűnik számára felmérni, hány műkincsük nincs a birtokukban. Úgy gondolják, hogy Magyarországon is több van annál, mint ahányat keresetükben megjelöltek. Éppen emiatt kérnek most egy leltárt is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.