Élet-Stílus

A táblagép hamar legyőzheti a netbookot

Az iPad egyre komolyabb fejtőrést okoz a mobilszámítógép gyártóknak, és nem csak az Apple termékek általános népszerűségének köszönhetően, hanem mert a laptopok területén nem nagyon vannak újítások.

A Canalys kedden tette közzé a negyedéves nemzetközi mobil PC eladásokat, amelyben az Apple bekerült a legnagyobb öt szállító közé, megelőzve a Toshibát és az Asust.

Az Apple iPad önmagában 3,27 millió példányban kelt el, ami a teljes piac hat százalékát jelenti. Chris Jones, a Canalys vezető elemzője szerint a laptopgyártóknak nagyon gyorsan kellene valamilyen újítást felmutatniuk, ha nem akarnak piacot veszteni. Eközben a trendet követve sok gyár hamarosan kirukkol a saját táblagépével is, ami szintén hozzájárulhat a cég előrejelzéséhez, amely szerint 2012-ben már több táblagép fog elkelni, mint hagyományos noteszgép. Összességében a cég azt várja, hogy a 2010-ben a tábla PC-piac mérete eléri a 12,5 milliós darabszámot, míg 2014-re akár 66 milliósra is növekedet – állítja a brit piackutató cég.
A táblagépek sikerének kulcsa a jövőben, hogy a készülék és az azon futó programok teljes harmóniában legyenek. A következő pár év eközben arról fog szólni, hogy melyik platform lesz a meghatározó. Az Android, iOS, webOS,BlackBerry, Chrome, MeeGo vagy a Windows is hasonlóval kísérleteznek. Mindazonáltal, amíg a táblagépek a luxust jelentik a választásban a gyártóknak a laptokban meg kell tartaniuk vásárlóikat.
Az Apple különben is remekül teljesít. Rekordárbevétellel zárta második üzleti negyedévét a múlt héten. 3,47 millió Macet, 8,4 millió iPhone-t, 9,41 millió iPodot és 3,27 millió iPadet adott el, amelyek az iPod-ot leszámítva mind kétjegyű százalékos növekedést produkáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik