Élet-Stílus

A Facebook a betörők aranybányája

A Twitter, a Facebook és a hasonló közösségi oldalak jelentik manapság a betörők legfontosabb információszerzési forrását. Az üzenőfalra vagy profiloldara kiírt személyes üzenet vagy akár pár feltöltött fotó is jelentős biztonsági kockázatokat rejthet magában.

A riasztóberendezések és biztonsági zárak ideje lejárt, sőt már az is felesleges, hogy rokonnal vagy jó baráttal üríttetjük ki a postaládát a nyaralás alatt, a XXI. századi betörő ugyanis már online kutatómunkával térképezi fel a következő áldozatát. Elég a Twitterre, Facebookra vagy más közösségi oldalra kiírt, hétköznapinak tűnő bejegyzés (például „Krétán nyaralok 1 hétig”) vagy egy ártatlannak tűnő otthoni fotó (például a nappaliban), és könnyen kifosztott lakás várhat ránk a nyaralásból hazaérkezve.

Kiváló vadászterület

Az egyre népszerűbbé váló közösségi oldalakon a felhasználók többsége bele sem gondol a következményekbe, és „fűnek-fának” kiadja a lakcímét és aktuális tartózkodási helyét, illetve oszt meg fotókat. Egy jó útra tért brit bűnöző szerint az internet korában azonban sokkal egyszerűbb az információszerzés, mert az emberek szinte mindent elárulnak magukról. „Korábban csak a tejesembertől vagy a postástól lehetett információkat megtudni arról, hogy éppen ki és mikor nyaral, vagy általában melyik napszakban nem tartózkodik otthon, manapság viszont a betörők internetes kutatómunkával készülnek fel a kiszemelt házak, lakások kifosztására” – nyilatkozta a ma már lelkészként dolgozó Richard Taylor a The Daily Telegraph című napilapnak.

A közösségi portálok révén a betörők az elkövetés előtt könnyen információt gyűjthetnek a kiszemelt lakásban élők napi rutinjáról, valamint a lakásban, házban található értékekről is. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már számos megtörtént eset bizonyítja: könnyen áldozattá válhat, aki megosztja másokkal elutazási terveit.

az fn.hu is a facebookon!

Kövessen minket a Facebookon>>>facebook.com/figyelonet

Útvonalat is megtervezi

Ahogy régebben az üzenetrögzítőre is ódzkodtunk a „nem vagyok otthon” üzenetet felmondani, úgy a közösségi portálok esetében is gondoljuk át alaposan, érdemes-e azzal „villogni”, hogy éppen mikor, hova utazunk, mivel töltjük az időnket, és mennyi ideig leszünk távol. A közzétett információval ugyanis könnyen vissza lehet élni. Számos közösségi portál (Facebook, MySpace, iWiW, stb.) felhasználója gyanútlanul még a lakcímét és telefonos elérhetőségeit is megosztja olyan ismerősökkel, akiket évek vagy évtizedek óta nem is látott. Nem is beszélve a profiloldalakra feltöltött, odahaza készült fotókról (értékes autó, festmény, szőnyeg, elektronikus berendezés, stb.) amelyek megosztása jelentős segítséget nyújt a lakás értékeinek a felbecslésében a betörőnek, aki egy kattintással akár javasolt útvonalat is kaphat a kiszemelt címhez.

Nemcsak a nyaralás alatti bejegyzések, valamint a több ezer kilométerről feltöltött tengerparti vagy városlátogatásos fotók, hanem a beállított automata e-mail üzenetek („Egy hétig külföldön leszek”, stb.) is komoly következményekkel járhatnak. Felesleges mindenkivel megosztani, hogy „Elutaztam”, helyesebb csupán annyit közölni a beállított automata e-mailben, hogy „Nem tartózkodom az irodában”.

jó tanácsok a közösségi portálok használatához:

– Ne harangozzuk be előre a tervezett utat.
– A státuszunkban mellőzzük a pontos tartózkodási helyünk közlését.
– Kerüljük a naplószerű beírásokat, mert így könnyen kifigyelhetik a napirendünket, és „kisakkozhatják”, mikor nem vagyunk otthon.
– Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat, várjuk meg vele az üdülés végét. Minél távolabbi helyen készülnek a felvételek, a betörők annál biztosabbak lehetnek abban, hogy egyhamar nem térünk vissza.
– Ügyeljünk a közösségi oldalak biztonsági beállításaira is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik